2015-04-24 Bovenkerkerpolder (79 foto's)
29 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: woestijntapuit

The making of

Als wij op 24 april naar huis rijden, nemen we over de nieuwe n201 een kleine omweg om even bij de Bovenkerkerpolder te kijken.
Het is vandaag nog lenteweer en voor morgen wordt er herfstweer voorspeld. Dus dat wordt een thuisblijfdag.

Als we de auto uitgestapt zijn, zien we dat de locatie waar vorig jaar nog bouwmateriaal voor de nieuwe n201 stond, inmiddels is omgedoopt tot een nieuw wandelgebied met een bordje 'verboden voor honden'.
Het is nu nog een redelijk kale bedoening zonder al te veel aanplant, maar daar zal wel verandering in komen.
Terwijl wij de fotospullen klaarzetten stopt er een auto naast ons en de meneer daarin vraagt ons of we vogels komen kijken. Ons antwoord is uiteraard bevestigend.
Daarna verteld hij over het nieuwe wandelgebied en het hondenverbod en dat zijn zwager die er naast woont dat goed merkt aan de vogels die er nu al gezien worden. En hij wenst ons veel plezier.

Wij laten het nieuwe gebiedje nog even voor wat het is en gaan naar de plas direkt naast de n201.
Vorig jaar zijn we daar in juni ook een keer na het werk geweest.
Toen zagen we aardig wat net geboren vogels.

Nu zijn we een paar keer getuige van 'the making of'. We zien achtereenvolgens 2 paartjes kluten en een paartje tureluurs paren.
Een vrouwtje fuut probeert op een wat onhandige manier het mannetje uit te nodigen door plat op haar buik op een slikplaatje te gaan liggen, maar hij snapt de uitnodiging niet.
Een paartje visdieven die mooi synchroon aan het poetsen is komt helaas niet verder dan mooi synchroon poetsen.

Wanneer we weer in de auto zitten ziet Jolanda op waarneming.nl dat er een woestijntapuit gemeld is bij de pier van Ijmuiden. Daar hadden we beter een omweg naar kunnen maken. Nu is dat helaas te laat.

Zoals voorspeld begint zaterdag met regelrecht herfstweer. Gelukkig klaart het 's middags redelijk op, en omdat de woestijntapuit weer gemeld wordt bellen we schoonzoon Joost op, en met zijn drieen rijden we naar Ijmuiden.
Vanaf het parkeerterrein lopen we door de duinreep naar de plek waar de meeste meldingen gedaan zijn en daarbij zien we een aantal vogelaars onze kant op komen lopen en wijzen.
De vogel is zo vriendelijk om ons halverwege tegemoet te komen en gaat ook nog even mooi zitten poseren voor zij weer terug vliegt naar de oude stek.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Bovenkerkerpolder

Ijmuiden