2020-06-01 Waverhoek (261 foto's)
46 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: struikrietzanger

Verrassing

Op maandag 1 juni, 2e Pinksterdag, gaan we naar Waverhoek omdat we verwachten dat het daar, ondanks dat er veel mensen vrij zijn, niet druk zal zijn.
Als we aankomen bij het parkeerterrein staan er welgeteld 3 auto's en terwijl wij uitstappen komt de eigenaar van 1 van de andere auto's net het gebied uit om weer naar huis te gaan.

We vragen even wat hij zoal gezien heeft en hij verteld dat hij o.a. jonge kluten en 1 blauwborst heeft gezien.
Bij het hek dat we over moeten klimmen (wat o.a. fietsers en hondenbezitters moet tegenhouden) en vlak erna staan pamfletten dat het tijdelijk eenrichtingverkeer is.
Daar hoeven we gelukkig niet door na te denken want wij lopen het rondje altijd in die richting.

Ondanks dat de pamfletten best duidelijk zijn blijkt onderweg niet iedereen ze te zien. Tot onze verbazing komen we een mountainbiker tegen die op meerdere manieren de mist in gaat.
Hij rijd tegen de verplichte richting in en hij rijd op een wandelpad. En om op het pad, waar wij lopen, te komen heeft hij zijn fiets over minimaal 2 hekken moeten tillen waar pamfletten aan hangen (en het standaardbord dat het een wandelgebied is).
Hij verklaart zijn gedrag met de zwakke opmerking dat hij hier voor het eerst komt. Ja ja.

Maar we komen hier voor de vogeltjes en daar zien we er gelukkig heel veel van. In totaal zien we zeker 10 (!) blauwborsten. Het ziet er bijna letterlijk blauw van.
Als we halverwege de rondwandeling de dijk oplopen krijgen we een hele leuke verrassing in de vorm van een overvliegende visarend met een grote vis in zijn klauwen.

Omdat de dijk erg breed is, en je elkaar dus makkelijk kunt passeren, is daar geen eenrichtingwandelen ingesteld en kunnen we even op en neer naar de Groote Wije wandelen.
Nadat we bij de Groote Wije, onder het toeziend oog van een vroege glazenmaker, onze lunch hebben genuttigd wandelen we weer terug en vervolgen we het rondje Waverhoek.
En daarbij krijgen we een 2e verrassing want we (lees Oscar) zien weer een overvliegende roerdomp. Gelukkig heeft Jolanda hem nu ook meteen in beeld.

En het houd nog niet op met de verrassingen blijkt woensdag.
Oscar heeft 's morgens een afspraak bij de tandarts en als hij weer thuis is gaat hij verder met het verwerken van de foto's van deze wandeling.
Hij ziet dan op waarneming.nl dat er vlak bij, in Voorschoten, een zeer zeldzame struikrietzanger is ontdekt.
Daar gaan we natuurlijk samen (Jolanda neemt even een paar uur thuiswerkvrij) naar toe en samen met nog wat andere vogelaars, waarbij we allemaal gepaste afstand van elkaar houden, genieten we van deze megazeldzaamheid.
Het beestje zit in een rietkraag vlak langs het redelijk drukke spoor en bij elke trein die passeert duikt hij het riet in om even later weer uitbundig zingend te voorschijn te komen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


1-6-2020: Waverhoek

3-6-2020: Voorschoten