2018-06-13 Waverhoek (71 foto's)
31 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kwartelkoning

The kings speech

Op maandag 11 juni doe ik een, helaas mislukte, poging om een oostelijke vos (een vlinder) te scoren.
Terwijl ik daarvoor in het Noordhollands Duinreservaat ben krijg ik een paar keer een alert over een kwartelkoning in Waverhoek.
'Vlak bij het pad veelvuldig zingend'. Dat heb ik weer. Sta ik een vlinder te dippen terwijl ik een vogel kan scoren.

Omdat ik er van uitga dat het een lucky shot was dat de kwartelkoning zo veelvuldig te horen was besteed ik er op dinsdag weinig aandacht aan.
Totdat in de namiddag het alert weer afgaat. Blijkt de kwartelkoning weer luid en duidelijk hoorbaar aanwezig te zijn geweest.

Op woensdag 13 juni ga ik naar Waverhoek en daar ter plaatse loop ik met een statief met daarop de geluidsrecorder met richtmicrofoon, en de camera om mijn nek, naar de meldplek.
Ik zet het geluidsstatief neer en zet de recorder aan en wacht af. Het blijft stil en er verstrijkt een uur. Dat heb ik weer. Blijft de vogel stil terwijl ik er ben.

Na een uur zie ik een andere vogelaar aan komen lopen die veel eerder stopt en daar een geluidsopname lijkt te maken.
Ik loop langzaam naar hem toe en dan herken ik Jan, de ing-collega van vorige week woensdag. Hij verteld dat hij net de kwartelkoning luid en duidelijk gehoord heeft.
Ik was duidelijk te ver doorgelopen. Gelukkig laat de kwartelkoning zich ook nu horen en kan ik geluidsopnames maken.
Hij verplaatst zich vervolgens ongezien langs ons heen van de ene kant van het pad naar de andere kant, en schettert op een gegeven moment zijn zang zo een beetje in ons oor.
Terwijl wij op ons knieen afwachten steekt hij weer het pad over. Voor mij gaat het te snel, maar Jan kan een matige foto maken.
Daar ben ik natuurlijk lichtelijk jaloers op, maar dan gebeurd er iets heel onverwachts. De kwartelkoning vliegt vlak voor ons recht omhoog om daarna in de begroeing te verdwijnen.
Ik kan daarvan net 6 fotos maken waarvan foto 1 vrij goed is en de fotos erna steeds slechter omdat ik de camera niet herfocus.

Vanuit de begroeing krijgen we vervolgens met intervallen een fraaie geluidsshow van de koning. Het lijkt The Kings Speech wel.
Dat heb ik dan toch ook weer: en een prachtige foto en een prachtige geluidsopname.

Na 20 minuten is de koning een beetje uitgespeecht en daarom breng ik de geluidsapparatuur terug naar de auto en loop ik met alleen de camera bij me nog een rondje.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)