2015-06-17 Waverhoek (130 foto's)
44 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: noordse nachtegaal

Dubbel

Op zondag 14 juni wordt in de duinen bij Hoek van Holland een zeer zeldzame noordse nachtegaal (nona) ontdekt.
Een paar maanden geleden zouden wij geen aandacht besteed hebben aan deze soort omdat een zichtwaarneming zo goed als uitgesloten is.
Speciaal voor deze soorten hebben we nu een geluidsrecorder.

Op dinsdagavond zien we dat er in hetzelfde gebied een zeer zeldzame grauwe fitis (grafi) is ontdekt.
Een paar jaar geleden zat er daarvan een midden in Alphen aan den Rijn die niet alleen hoorbaar, maar ook erg zichtbaar was.
Omdat Oscar zijn vinger toen na een val dubbel was geklapt, en daardoor gebroken, durfden we het niet aan om ons tussen de twitchers te begeven.
Dat levert mbt deze soort nog steeds een dubbel gevoel op.

Op woensdag 17 juni hebben we dus een kans om een dubbelslag te slaan: een geluidsopname van de nona en een geluidsopname en hopelijk een foto van de grafi.
We parkeren de auto precies bij het wandelpad waarnaast de nona zit en lopen het gebied in. Na ca 100m horen we de nona al erg luid zingen.
Op de plek zelf kunnen we 10 minuten genieten van de bijzondere zang van de nona waarna hij opeens stil valt.
Van de geluidsopname blijken uiteindelijk alleen de laatste 2 minuten maar bruikbaar, omdat er in het begin een heimachine doorheen dreunt.

Omdat de nona erg stil blijft, lopen we door naar de plek waar de grafi is gemeld, maar ook daar is het erg stil. Geen vogel te horen en geen vogelaars te zien.
De dubbelslag is helaas niet gelukt.
Als wij 's avonds de waarnemingen opvoeren krijgen we toch een klein slikmomentje. Precies op de tijd dat wij ons bed uitstapten heeft iemand een prachtige foto van de nona kunnen maken.
In de 4 dagen dat de vogel er tot dan zit is dat de enige foto. Daar kunnen (en moeten) we ons mee troosten, maar een beetje dubbel gevoel geeft het wel.

De wandeling door het duingebied levert niet zo heel veel zichtwaarnemingen op, dus na een bezoekje aan de slikgebiedjes bij de boulevard gaan we voor een dubbel.
We gaan van Hoek van Holland naar Waverhoek.
In tegenstelling tot het niets van maandagavond zien we hier wel de nodige jonge vogels: tureluur, bergeend, witte kwikstaart, kievit en visdief.
De laatste bevind zich helaas in de poten van een buizerd.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling Hoek van Holland; Google Map van de wandeling Waverhoek; Google Map van de autorit)


Hoek van Holland

Waverhoek