2021-06-12 Biesbosch (98 foto's)
35 vogelsoorten gespot

Semi-twitch

Op zaterdagmiddag 12 juni gaan we een semi-twitch doen.
In de Biesbosch zit al een tijdje een ralreiger en na de zeldzame woudaap en roerdomp is de zeer zeldzame ralreiger een leuke aanvulling op onze reigerlijst dit jaar.
Als we aankomen op de plek van de laatste melding krijgen we te horen dat de reiger net een stukje verderop is gaan zitten, dus rijden we een stukje door.
Daar zien we de mensen net weer in de auto stappen en dat komt omdat de reiger weer een stukje opgeschoven is.

Bij die plek vinden we hem in een soort kreupelhout. Ondanks dat het lastig is lukt het wel om een paar leuke plaatjes te maken.
Na een paar minuten is de reiger het ook hier weer zat en schuift hij weer 100m op en verdwijnt (bijna) in hoog gras.
Ook daar vind hij het schijnbaar geen fijn plekje, want ook nu vliegt hij weer op. Maar nu vliegt hij steeds verder en veder weg om uiteindelijk in NW richting over de Nieuwe Merwede te verdwijnen.
Nadat hij verdwenen is bezoeken wij nog een paar plekjes om de hoeveelheid vogels wat uit te breiden en op een van die plekken vinden we zelf een veld met bloeiende bijenorchis. Dat vinden we wel leuk.

Met de ralreiger erbij ontbreekt alleen de kwak dit jaar nog in de reigerfamilie. Gelukkig is dat een soort die regelmatig in Alphen gezien wordt.
Sterker nog, daar ben ik, na een melding eerder deze week, al een keer voor naar het golfterrein gereden. Helaas nog voor niets, maar ik heb goede hoop.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)