2019-05-26 Biesbosch (169 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Op 24, 25 en 26 mei hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Biesbosch gedaan
Vandaag, 26-5, bezoeken we de Brabantse Biesbosch.

Vandaag gaan we iets vroeger dan gisteren ontbijten om ook iets eerder te kunnen vertrekken.
De groep waarmee we op pad gaan is een stuk kleiner, want onze 4 Belgische groepsgenoten rijden vanmorgen al terug naar huis om te gaan stemmen. En dat is in Belgiƫ verplicht.
Het pontje vaart nog niet en dus rijden we over de snelweg naar de haven van Raamsdonksveer waar 2 fluisterboten voor ons klaar liggen. Gehuurd bij bootje gezond.

Als we bij de bootjes staan, ziet Jolanda een scholekster met voedsel in zijn snavel naar het dak van een flatgebouw vliegen. Hij heeft daar duidelijk zijn nest.
Dat gebeurt steeds vaker, dat scholeksters bovenop een flatgebouw gaan broeden. Daar kunnen vossen en maaimachines niet komen.
We zetten weer de lunchpakketten aan boord en daarna gaan we zelf aan boord, en dan moeten we eerst een uur varen voor we in het natuurgebied zijn. We varen over de Donge als er ineens een ijsvogel langs de boot schiet.
We varen terug naar het slootje waar hij in verdween, en daar zit hij op het touw van een bruggetje. Wij zijn daarvoor in de tweede boot net te laat, en daarom zijn we blij dat het net aan gelukt is om hem vliegend op de foto te zetten.
We steken de Bergsche Maas over en varen de Spijkerboor in. En dan zien we een ree die een slokje water komt halen. Hij kijkt even naar ons, en gaat dan rustig door met wat hij aan het doen is.

We moeten om een zandbank heen varen en dan kunnen we de Sloot van Sint Jan in varen en zijn we in het natuurgebied.
Hier is het weer voornamelijk op gehoor vogelen. Tuinfluiter horen we wel maar zien we niet. Bosrietzanger horen we wel, en de eerste boot ziet hem, maar onze boot is te langzaam en ook die missen we. Jammer.

Aan de achterkant van het gebied zien we ver weg een visarend in een elektriciteitsmast zitten. Dat is dan weer wel leuk. Even later zien we ook de mast waarin hij zijn nest gebouwd heeft.
Dit is het 2e paartje visarend dat al een paar jaar in de Biesbosch aan het broeden is.
Het 1e paar heeft elders in het gebied een tijd in een boom gebroed die vanaf de weg zichtbaar was. Die boom is echter omgewaaid, en ze zijn nu een nieuw nest aan het bouwen dat niet meer vanaf de weg te zien is. Maar we hebben nu wel al 2 nesten gezien.

Als we de bootjes hebben ingeleverd, gaan we naar een dijkje in de Noordwaard polder waar al een tijd een kraanvogel gemeld wordt.
We gaan op het dijkje onze lunchpakketten (die we dus voor niets mee hebben genomen op de fluisterboot) opeten, en hopen dat de vogel nog te voorschijn komt.
Als iedereen is uitgegeten is er nog geen spoor van de kraanvogel, en daarom rijden we door naar het Biesbosch museum eiland.

In het restaurant naast het museum gaan we een kopje koffie drinken. Niemand wil het museum in, dus al snel lopen we weer naar buiten en gaan we naar het ons bekende uitkijkpunt.
Het water staat vrij hoog, waardoor er geen slikplaatjes, en dus ook geen steltlopers zijn. Er zitten wel enorm veel knobbelzwanen die hier aan het ruien zijn.
Dan zien we een visarend tussen de dode bomen aan komen vliegen. Daar zit ergens dat nieuwe nest. Ver weg gaat hij in een hoge boom zitten, en daar blijft hij tot wij weg gaan.
Ruben laat ons langs het wandelpaadje, waar wij altijd overheen lopen, beversporen zien. Diverse beverpaadjes lopen van de ene kant van de weg naar de ander kant.
Ook laat hij zien waarvandaan de burcht zichtbaar zou moeten zijn als de begroeiing nog laag is. Nu zie je niks, maar we nemen ons voor om een keer in april of zo te gaan kijken.
Toch erg nuttig dus om een keer met een gids hierheen te gaan.

Dan is het tijd om terug naar het hotel te gaan, en naar huis. De meeste mensen moeten ver rijden. Wij zijn voor de verandering vrij dicht bij huis, en zijn rond etenstijd thuis.
Nu komt het echte fotowerk: selecteren, bewerken, namen er bij, opvoeren bij waarneming.nl en de webpagina's maken.
En al doende nog een keer genieten van het geslaagde vogelweekend.

In totaal zijn er door de groep 97 soorten waargenomen (zicht- en hoorwaarnemingen). Daarvan hebben wij 87 soorten op de foto gezet en dat is 90%. Mooie score vinden we zelf.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondrit; Google Map van de rondvaart)Rondvaart Brabantse Biesbosch