2019-05-25 Biesbosch (279 foto's)
70 vogelsoorten gespot

Op 24, 25 en 26 mei hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Biesbosch gedaan
Vandaag, 25-5, bezoeken we de Sliedrechtse en Brabantse Biesbosch. (en ook een klein beetje de Dordtse Biesbosch)

Na het ontbijt om 7:00 uur vertrekken we om 8:00 uur weer met 4 auto's. We gaan vanmorgen met een fluisterboot door de Sliedrechtse Biesbosch varen.
We rijden naar het Biesbosch centrum Dordrecht, waar we 2 fluisterboten hebben gehuurd. Nadat de lunchpakketten aan boord zijn gezet wordt de groep verdeeld over de 2 bootjes.
De gidsen krijgen nog even uitleg over hoe de bediening werkt, en dan gaan we.

In het begin nogal slingerend varen we de Moldiep op. De elektrische motoren van de fluisterboten zijn inderdaad erg stil.
Langzaam varen we door het natuurgebied, wat duidelijk al veel ouder is dan het nieuwe plasje van gisteren.
Veel bomen, en rietkragen, waar voortdurend gezang uit komt. Sam benoemt de vogels die we horen, wat een leuke oefening is voor Jolanda, maar met horen krijgen we natuurlijk geen soorten op de foto.
Maar met wat geduld lukt het toch om diverse soorten vast te leggen. Er blijken veel gekraagde roodstaarten in het gebied te zitten. Altijd leuk om zo'n mooie vogel tegen te komen.
Ook horen en zien we regelmatig koekoeken. We hebben er maar liefst 5 op de foto kunnen zetten.
We hebben afgesproken om alle ceti's zangers die we vandaag horen te gaan tellen. We horen er tijdens deze boottocht maar liefst 31!. Gedurende het hele weekeinde horen we meer dan 50 ceti's zangers. En we zien er maar 1, die alleen Jolanda maar op de foto weet te krijgen.

Na ruim een uur varen leggen we aan bij een steiger, en lopen we naar een kijkscherm met uitzicht op een plas. Hier zien we o.a. een groep kluten foerageren. Als ze opvliegen kijken wij ook omhoog, op zoek naar een roofvogel.
Wij zien niets, dus het was vals alarm. In de brede rietkraag zit een blauwborst, en gelukkig kan nu wel iedereen deze mooie vogel bewonderen. In een gelderse roos vlak naast de hut zitten een aantal tjiftjaffen elkaar achterna.
Leuk om dat zo dichtbij te kunnen volgen.
We varen verder op weg naar een leuke kreek, maar deze blijkt te zijn afgesloten. En wel om een hele leuke reden: visarenden zijn bezig om hier een nest te bouwen, en misschien zelfs tot broeden te komen.
Dat zou het 3e broedpaar voor de Biesbosch zijn!
We hebben geluk: we zien de visarend aan komen vliegen, en we kunnen ook het nest tussen de bomen door zien. De visarend gaat even vlak bij het nest in een boomtop zitten.

Even later leggen we weer aan voor een kleine wandeling en dan zien we doelsoort 2 van dit weekeind: de zeearend. We zien een volwassen exemplaar met zijn mooie witte staart en een juveniel die nog geheel bruin is. Ze maken een paar rondjes, en verdwijnen dan weer in de verte.
Wat een geweldig succes. 100% van de doelsoorten gescoord.
Dan moeten we terug naar het Biesbosch centrum, want we moeten de bootjes om 13:00 uur inleveren. In een redelijk tempo, en via een verkorte route varen we terug.
Onderweg terug nuttigen we de lunch uit (te) uitgebreide pakket. En dan vliegt er nog een verrassing over: een boomvalk.

Iets te laat arriveren we bij de bootverhuur, waar de volgende huurders al ongeduldig staan te wachten.
Hierna rijden we richting de Brabantse Biesbosch. Met het pontje steken we de Nieuwe Merwede over, en rijden we naar een plasje langs de Bandijk.
Dit is voor ons bekend gebied, maar nu leren we dat er nog veel meer leuke plekjes zijn ontstaan sinds het gebied is veranderd van landbouwgebied naar waterberging en natuur.
Bij 1 van de plasjes lopen steltkluten. Vroeger heel erg zeldzaam, maar nu kun je hem toch ieder jaar op steeds meer plekken vinden. Dat is een goed teken.
In het gras foerageert een groep grutto's en dat is geen goed teken, want dat betekend een mislukt broedseizoen. Zij horen nu nog verspreid rond te lopen met kuikens.
Door de droogte, predatie of door maaibeleid zijn er geen kuikens, en verzamelen ze zich in dit soort groepjes.
In het plasje vinden we weer een zomertaling. Dat blijft toch ook heel bijzonder.

Iets verder langs de Bandijk ligt een uitkijkpunt, waarvandaan we over de grote plas gaan staan kijken. Met de oeverzwaluw die Oscar fotografeert hebben we vandaag alle zwaluwsoorten gescoord. Een mooi resultaat.
Als even later blijkt dat er regelmatig zwartkopmeeuwen langs vliegen is het helemaal leuk. Ruben verteld dat er naast de kolonie kokmeeuwen een kleine kolonie zwartkopmeeuwen is gekomen.
Na een tijdje gaan we richting hotel en omdat we er bijna langsrijden stoppen we nog een keer bij De Elzen. Daar horen we direct weer de wielewaal.
Wij zoeken nog een keer naar libellen, en dan met name de bruine korenbout. Helaas vinden we die vandaag niet en dan is het echt tijd om naar het hotel te gaan.
Daar verwerkt Oscar de foto's en om 19:00 uur vertrekken we met 4 auto's naar een restaurant aan de Merwede. Met leuk uitzicht op het drukke scheepvaartverkeer op de rivier genieten we van onze zalm.
Iedereen is gebruind, moe en voldaan van een volle dag vogelen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondrit; Google Map van de rondvaart)Rondvaart Sliedrechtse Biesbosch


Brabantse Biesbosch

Dordtse Biesbosch