2022-04-19 Berkheide (161 foto's)
38 vogelsoorten gespot

Trilogie

Op dinsdag 19 april willen we net de deur uitstappen om naar Berkheide te rijden, als Oscar zijn telefoon een alert geeft.
Als we zien wat er gemeld wordt, veranderen we meteen ons plan. Een alpenheggenmus in Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt onze bestemming.
Voor die soort hebben we 6 jaar geleden een paar uur zonder resultaat in de stromende regen gestaan.
Vandaag is het kwa weer in ieder geval veel beter want het is gewoon lekker zonnig.
Het scoren van de alpenheggenmus gaat helaas net zo slecht. Na een uur besluiten wij, net als de meeste andere aanwezige vogelaars, dat het 'hem niet gaat worden' en daarom gaan we terug naar de auto.

We rijden niet meteen naar onze originele bestemming want er is hemelsbreed slechts 7,5 km van ons vandaan een griel (ook een zeer zeldzame soort) gevonden.
Omdat we deze soort al hebben, zouden we normaal hier niet voor naar Noord Holland zijn gereden maar we zijn er nu toch.
Bij de griel gaat het iets beter want vlak nadat wij gearriveerd zijn zegt een van de andere vogelaars 'ik zie hem'.
En dat is voor ons en de rest erg prettig want de griel was al bijna 1,5 uur uit beeld. Hoewel de vogel erg ver weg op een weiland zit lukt het toch om er herkenbare plaatjes van te maken.
Als we vlakbij de auto zijn zien we een groep reigers overvliegen wat, na verwerking thuis, 8 koereigers (en 1 kleine zilverreiger) blijken te zijn.
Zo een grote groep koereigers hebben we in Nederland nog nooit gezien.

Onderweg naar onze originele bestemming eten we onze boterhammen op en ongeveer 4 uur later dan gepland stappen we uit bij Berkheide en kunnen we op zoek naar onze wenssoorten.
Een deel daarvan hebben we al bij ons eerste bezoek vandaag gezien maar we willen ze hier toch ook nog.
Die wenssoorten zijn een zingende heggenmus, zodat we een geluidsopname kunnen maken, grasmus, braamsluiper, nachtegaal en beflijster.
Vooral die laatste staat hoog op de wensenlijst omdat die het lastigst is, maar met een dag eerder gemeld aantal van rond de 20 exemplaren hebben we goede hoop.
Als we bij het veld aankomen waar de beflijsters steeds gemeld worden zien we er ... geeneen.
Lichtelijk teleurgesteld lopen we rustig verder en als we net de bocht om zijn worden we aangesproken door een andere vogelaar die verteld dat zij ongeveer 10 minuten eerder een groepje van 6 beflijsters had gezien maar dat die nu even de bosjes in zijn verdwenen ivm langslopende honden.
We lopen daarom weer terug en zien dan 2, nee 5, het zijn er zelfs 8, ik zie er nu 11, beflijsters weer uit de bosjes komen. Zo een grote groep hebben we nog nooit gezien.
Gedurende een half uur kunnen we een leuke serie fotos van de beflijsters maken.
En Berkheide is ons verderop ook goed gezind want daar kunnen we een leuke geluidsopname maken van een zingende heggenmus. Sowieso lukt het vanmiddag met alle wenssoorten.
Erg tevreden sluiten we de trilogie aan bezoeken af, ondanks die alpenheggenmus ...

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Oude Spaarndammerpolder

Berkheide