2022-02-23 Berkheide (157 foto's)
33 vogelsoorten gespot

Stilte na de storm

We hadden bedacht om, op de eerste mooie dag na al die regen-en-wind dagen, op spechtenjacht te gaan in de tuin van kasteel Maurick.
Helaas zorgen Dudley, Eunice en Franklin er voor dat we dat plan moeten laten varen. In een bos wandelen is te gevaarlijk omdat er losgewaaide takken kunnen vallen.
Ons volgende idee, de pier van Ijmuiden, valt ook in het water omdat met windkracht 6 aan de kust de pier beslist niet opengesteld zal worden.

Daarom besluiten we om op 23 februari naar Berkheide te gaan. Tijdens de wandeling door het duingedeelte hebben we regelmatig het idee 'wat doen we hier' want er zijn niet veel vogels te ontdekken.
Het is met betrekking tot vogels echt stilte na de storm. Gelukkig zien we op diverse plekken baltsende boomleeuwerikken en dat maakt het zeker voor Jolanda de wandeling wel waard.

Pas als we over de duinen het strand oplopen zien we veel vogels. En dan letterlijk heel veel. Duizenden meeuwen die op de, ook met duizenden, aangespoelde zeesterren en scheermessen zijn afgekomen om daar hun buik mee vol te vreten.
Gelukkig zitten er tussen al die meeuwen ook groepjes drieteenstrandlopers waardoor we ook een beetje het Ijmuidengevoel krijgen.

Na de wandeling in Berkheide besluiten we om nog even naar vogelplas Starrevaart te rijden omdat daar bij de parkeerplaats weer ijsvogels worden gemeld en verder vanuit de hut even kijken wat er op de plas zit.
Als we bij de parkeerplaats bij een tweetal mensen aansluiten horen we dat er vlak voor onze aankomst een ijsvogel op die-en-die tak zat maar dat hij nu is verdwenen.
Na een tijdje wachten hoort Jolanda dat er een ijsvogel aan komt vliegen maar we kunnen niet vinden waar hij geland is. Na een minuut of tien zegt ze dat ze hem nu een stukje links hoort en daar vind Oscar hem gelukkig.
Nadat we een paar plaatjes hebben geschoten verdwijnt de ijsvogel weer en moeten we een vogelaar, die vlak daarna aankomt, teleurstellen.
We krijgen van haar te horen dat er op de vogelplas bij de hut niets te zien is, dus passen we ons plan aan en we maken alleen een klein rondje bij het parkeerterrein.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Berkheide

Starrevaart