2019-04-22 Berkheide (153 foto's)
37 vogelsoorten gespot

Wouw

Op 2e Paasdag gaan we naar Berkheide bij Katwijk aan Zee.
Daar worden al een week beflijsters gemeld en die vinden we wel leuk.
Uiteraard hopen we op nog wat meer nieuwe jaarlijstsoorten zoals de nachtegaal die zich hier vaak makkelijk laat zien.

Het begint al goed met nieuwe jaarlijstsoorten want vlak na het uitstappen hoort en ziet Jolanda een grasmus.
En als we nog maar een klein stuk het gebied ingelopen zijn horen we de eerste nachtegaal al.
Vorig jaar hoorde ik er op diezelfde plek ook een en toen zocht ik me in eerste instantie suf omdat ik in een boom keek en de vogel op het hek zat.
Nu zit hij wel gewoon in een boom en vinden we hem snel.

Op een gegeven moment stoppen we even omdat er een hele grote groep graspiepers over ons heen vliegt en daardoor valt ons oog op een roofvogel die aan komt vliegen.
Via de verrekijker zien we dat het een zwarte wouw is. Gelukkig draait de vogel recht boven ons hoofd een paar rondjes voordat hij weer verder vliegt. Wo(u)w.

Als we bij het veld aankomen waar de beflijsters gemeld zijn zien we er meteen een fourageren, en nog een, en nog een. Uiteindelijk zien we er vijf: 3 mannetjes en 2 vrouwtjes.
Ze delen het veld met een grote groep gele kwikstaarten en engelse kwikstaarten.
Gedurende ruim een half uur genieten we van de beflijsters, kwikstaarten en nog wat andere soorten waarbij we natuurlijk weer veel foto's maken.
Daarna lopen we weer verder.

Tijdens de rest van de wandeling horen we, zoals verwacht, op veel plekken een nachtegaal zingen, en we krijgen hem zelfs nog een keer in beeld. Leuk.
Een groot deel van de wandeling gaat door los zand en als we na 9 km weer terug bij de auto zijn, zijn we lichtelijk vermoeid.
Maar met 9 nieuwe jaarlijstsoorten (1 per km) zijn we wel dik tevreden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)