2018-05-01 Berkheide (51 foto's)
15 vogelsoorten gespot

Verdraaid

Dankzij een alert op 'draaihals in Zuid Holland' weet ik dat er een exemplaar van deze zeldzame spechtensoort in Berkheide zit en daar wil ik dinsdag graag naar toe.
Maar de regen ...

Gelukkig klaart het in de loop van de ochtend op en daarom ga ik na de lunch naar Katwijk waar ik rond 2 uur de auto parkeer.
We waren hier een jaar geleden ook en toen werden we, vrij snel nadat we het gebied ingelopen waren, welkom gezongen door een nachtegaal.
Daar hoop ik natuurlijk weer op maar het blijft dit keer erg stil op die plek.

Als ik op de plek van de draaihals kom zijn er 2 andere vogelaars aanwezig en 1 daarvan vertelt me dat de vogel alweer uren uit beeld is.
Dat klinkt niet gunstig. Gelukkig vind de ander op dat moment de vogel weer terug en roept ons.
Helaas zijn we allebei te laat om de vogel te kunnen zien, laat staan er een foto van te maken.

Terwijl wij afwachten, en het bosje afspeuren waar de draaihals in verdwenen is, komen er nog een aantal vogelaars aanlopen en dat is prettig want met meer ogen is de kans dat de vogel ontdekt wordt veel groter.
Een van die 'verse' vogelaars vind de draaihals achter ons weer terug. De vogel is dus heel sneaky langs ons heen gevolgen.
Op die andere plek verdwijnt de vogel ook weer snel in een bosje, maar dit keer vind ik hem heel snel weer terug en kunnen we hem mooi volgen als hij naar een andere plek vliegt.
Daar lukt het me wel om een paar foto's te maken voor de vogel weer het eerste bosje invliegt.
Na een paar minuten komt hij, heel fijn, weer tevoorschijn en gaat op een takje om zich heen zitten kijken waarbij hij zijn hoofd mooi verdraaid zodat duidelijk is waar hij zijn naam aan te danken heeft.
Als hij na een tijdje weer de struiken in verdwijnt vind ik het mooi genoeg en ik wandel weer terug naar de auto.

Nu zit er op eerder genoemde plek wel een nachtegaal te zingen maar ik kan hem eerst niet vinden omdat ik in de struiken aan het zoeken ben, en de vogel op het hek blijkt te zitten.
Daar verwacht ik hem niet. Na een mooie fotosessie loop ik weer verder en zie dan een groene specht over me heen vliegen. De enige spechtensoort die we dit jaar nog moeten hebben.
Omdat ik net in een soort bomengang loop heb ik te weinig tijd. De specht is al achter een boom verdwenen voordat ik de camera kan richten.
Verdraaid nog aan toe.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)