2015-04-12 Berkheide en Egmond aan Zee (123 foto's)
36 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: thayers meeuw

Nearctische zeldzaamheid

De kust is waar het dit weekend voor ons allemaal gebeurd.
Op vrijdag scoren we in de duinen van Noordwijk een prachtige blauwstaart.
Vandaag, 12-4, gaan we een wandeling maken in de duinen bij Berkheide om te kijken of we daar beflijsters kunnen vinden. Die zijn momenteel bezig met een ware influx.

Vanaf de auto wandelen we eerst langs een hondenuitlaatstrook, waar we tot onze verbazing een vos redelijk dichtbij spotten, en daarna gaan we linksaf de duinen in en na nog geen 100m ziet Jolanda 4 vogels van het gras de struiken invliegen.
Ze herkend ze meteen als beflijsters. Zo dat is snel. We blijven uiteraard staan wachten en een paar minuten later komen de vogels weer foerageren op het gras. Ondanks de afstand en een beetje tegenlicht kunnen we mooie plaatjes maken.
De 'druk' is nu van de wandeling en we lopen rustig door om te kijken of we de gemelde nachtegaal kunnen vinden. Op zich lukt dat wel en ook weer niet, want de vogel zit voorzichtig zingend diep in een struik en laat zich wel horen maar niet zien.

Na ruim een uur wandelen gaat het echter bij Jolanda kriebelen en stelt ze, na een blik op waarneming.nl, voor om toch naar Egmond aan Zee te rijden.
Daar is namelijk op zaterdagavond door een zeer kundige meeuwenkenner een nearctische zeldzaamheid gespot, een Thayers meeuw. Een nieuwe Nederlandse soort.
(het Nearctische gebied is in de biogeografie het gebied dat het grootste deel van Noord-Amerika omvat: Canada, de Verenigde Staten en noordelijk Mexico)

Dat we vanmorgen niet gelijk zijn afgereisd naar Egmond heeft te maken met het feit dat we (lees Oscar) niet zoveel met meeuwen hebben.
De juveniele exemplaren lijken veel te veel op elkaar en wij (lees Oscar) zien het verschil niet zo goed.
Daarnaast hield de ontdekker in eerste instantie nog een slag om de arm of het wellicht een Kumliens meeuw zou zijn. Dat is een ondersoort en geen eigen soort en levert dus geen streepje op de soortenlijst op.
En er bivakkeren momenteel duizenden meeuwen bij Egmond aan Zee ivm een zandsuppletie. Volgens ons vinden ze hem daar nooit in terug.
Maar door de blik op waarneming.nl ziet Jolanda dat de teller daar inmiddels op ruim 100 meldingen staat van de Thayers meeuw.
De meeuw is dus wel gevonden.

Als we aankomen op de boulevard is het vinden van een parkeerplek een hele uitdaging. Mooi weer en een zeldzame meeuw trekken natuurlijk een hoop mensen.
Gelukkig gaat er vlak voor onze neus net iemand weg, maar als wij het vak in willen rijden komt er van de andere kant iemand aan die hem er zo inschuift.
We spreken de meneer daarop aan en die verteld dat hij voor een zeer zeldzame meeuw komt en dus een beetje haast heeft. Als wij vertellen dat wij dat ook doen is hij wel zo sportief om verder te gaan zoeken.

Eenmaal op het strand sluiten we aan bij een rij vogelaars die de vogel ook niet (meer) in beeld hebben en daarom zetten we maar wat gewone meeuwensoorten op de foto.
Dan krijgt iemand een belletje waarna hij roept dat de vogel een stuk zuidelijker terug is gevonden.
Na een hectische 500m zien we een groepje meeuwen tegen de duinen aan zitten en dankzij de aanwijzingen van een Frans/Nederlands sprekende Belg weten we naar welke meeuw we moeten kijken.
De Thayers meeuw, die zich kenmerkt als een grijzige jonge burgemeester, zit een beetje te soezen en vliegt soms een stukje op.
Als het hele groepje opeens wegvliegt kunnen we mooie vliegfoto's maken waardoor het verschil met de andere meeuwen duidelijker te zien is.

We gaan tevreden naar huis. Onderweg krijgt Oscar een alert: een kwak in Alphen aan den Rijn. Nou is dat niet aan de kust, maar uiteraard rijden we daar even langs.
Met behulp van een vriendelijke collega-vogelaar, die helemaal mee loopt om de kwak aan te wijzen, kunnen we ook deze soort op de jaarlijst bijschrijven.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Berkheide

Egmond aan Zee

Alphen aan den Rijn