2014-04-02 Berkheide (81 foto's)
30 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: beflijster

300 !

Onze bestemming voor woensdag 2 april lijkt een beetje een rad van fortuin.
Eerst bedenken we om naar Zeeland te gaan, vervolgens houden we het iets dichterbij met de Biesbosch en als we lezen dat er beflijsters gemeld worden, switchen we naar Meijendel bij Wassenaar.
En uiteindelijk wordt het nog dichterbij, namelijk Berkheide bij Katwijk. Hier zijn flink wat beflijsters (voor ons een nieuwe soort) gemeld en het gebied is overzichtelijker dan Meijendel.

We beginnen uiteraard met eksters en kauwen en al snel horen we de ene roodborsttapuit en heggenmus na de andere. Heerlijk.
Bij het gebied waar de meeste meldingen gedaan zijn, speuren we natuurlijk heel goed alles af en opeens ziet Oscar een vrouwtje beflijster in een struik zitten, en zet haar op de foto.
Vlak erna vliegt er ook een mannetje in beeld en bijna meteen weer uit beeld en het vrouwtje volgt hem. Dat is jammer voor Jolanda, want die heeft geen kans gehad om de beflijster te spotten, zo snel ging het allemaal.

Voorzichtig lopen we naar de plek waar de beflijsters naar toe zijn gevlogen, maar ze laten zich niet meer zien. Uiteraard is Jolanda lichtelijk teleurgesteld, maar we gaan verder met vogelen en blijven natuurlijk goed uitkijken.
En 15 minuten later ziet Oscar, net zo plotseling als de eerste keer, opeens vier beflijsters een stuk verderop zitten. Ook nu roept hij Jolanda en maakt uiteraard foto's. En ook nu zijn ze weg voor Jolanda ze gezien heeft.
Opnieuw speuren we het gebied waar ze net zaten nauwkeurig af, maar we vinden ze weer niet.

We besluiten om ons 'rondje' af te maken en op de terugweg nogmaals uitgebreid hier te speuren.
Dan is het Jolanda die bij het omkijken, zomaar uit het niets lijkt het, drie beflijsters in beeld heeft. Twee daarvan verdwijnen in de struiken en een gaat bovenop op de uitkijk zitten en geeft Jolanda de kans om ze ook op de foto te zetten.

Met de beflijster is soort 300 voor ons een feit. Champagne. Nou ja water en thee, want champagne hebben we natuurlijk niet bij ons.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)