2022-04-23 Bentwoud (181 foto's)
49 vogelsoorten gespot

Misleid

Op zaterdag 23 april gaan we naar het Bentwoud. Daar zijn de afgelopen dagen een paar soorten gespot die we wel leuk vinden om te scoren.
Lang verhaal erg kort: we vinden geen van de twee leuke soorten. Bummer.

En nu de iets langere versie. We vinden geen van de twee leuke soorten.
Wat we wel zien is een paartje bruine kiekendief dat regelmatig over ons heen komt vliegen en even zo vaak maken wij er een paar fotos van want het blijven mooie vogels.
Dat ze regelmatig over ons heen vliegen komt omdat ze ergens in dit deel van het Bentwoud een nest hebben. We zien zelfs meneer kiekendief op een gegeven moment met wat nestmateriaal vliegen.
Als we bijna aan het eind van de wandeling zijn geeft mijn telefoon een dutch bird alert.
Dat betekend dat er ergens een speciale soort is gespot, dus ik pak mijn telefoon en kijk en zie vervolgens dat er in het Bentwoud een zeer zeldzame iberische tjiftjaf wordt gemeld.

Daar gaan we natuurlijk even naar kijken want dan hebben we in ieder 1 leuke soort.
Ik klik op het routeknopje en wij lopen naar de plek van de rode pijl en als we daar volgens het schermpje precies boven op staan zien we helemaal niemand en we (lees Jolanda) horen ook helemaal geen vogels zingen.
We trekken de conclusie dat de vogel mogelijk alweer verdwenen is en redelijk teleurgesteld lopen we naar de auto en rijden binnendoor via het spookverlaat, waar we ook wat soorten scoren, terug naar huis.
Daar zie ik dat er na ons toch nog meldingen zijn van de iberische tjiftjaf. He hoe dan.
Als ik de lokatie van die meldingen bekijk zie ik dat die afwijkt van de lokatie die in het dutch bird alert staat. We hadden nog een heel bosperceel verder moeten lopen blijkt.
Het dutch bird alert heeft ons duidelijk misleid.

Op zondag wordt de vogel weer gemeld en daarom gaan we na het ontbijt toch nog maar een poging doen.
Onderweg naar de (juiste) meldplek hoort Jolanda een sprinkhaanzanger en met een kleine beetje geduld krijgen we de vogel een paar seconden in beeld en gelukkig ook in de camera.
Deze soort vinden we allebei leuker dan de leuke soort waar we gisteren in dit stukje van het Bentwoud naar op zoek gingen.

Bij de iberische tjiftjaf is de scene nu wel zoals we op zaterdag hadden verwacht: er staan meer mensen.
We krijgen te horen dat de vogel regelmatig in dat stukje van die boom gaat zitten en dat hij heel regelmatig zingt.
Voor dat laatste hoeven we niet lang te wachten want in no-time geeft hij zijn riedeltje weer. Met dat riedeltje is wel wat aan de hand want aan het eind wijkt het een beetje af van het standaard riedeltje van deze soort.
Om die reden wordt de iberische tjiftjaf bij waarneming.nl als onzeker opgevoerd en we moeten het oordeel van het cdna afwachten of het een zekere waarneming gaat worden.
We maken behalve foto's ook de nodige geluidopnames zodat het cdna deze kan gebruiken in hun oordeel.
Zoals hierboven genoemd vonden we geen van de twee leuke soorten, maar uiteindelijk vonden we wel twee leuke soorten. Eind goed al goed.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


23-4 Bentwoud

23-4 Spookverlaat

24-4 Bentwoud