2016-03-19 Bekendelle (99 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Compleet

Op de dag dat de winter de wijk neemt gaan wij, hoe toepasselijk, naar Winterswijk.
Hier zit in de steengroeve een oehoe op nest en zij is vanaf het kijkscherm goed te zien, dus die zullen we wel scoren.

Als we uitstappen horen we meteen een groene specht en daar besteden we eerst aandacht aan. Tijdens het afspeuren van de bomen vliegt de vogel al lachend over ons heen en land een stukje verder.
Daar krijgt Jolanda de vogel snel in beeld, maar nog voor ze haar camera heeft gericht doet de specht zijn verstoptruukje. Omdat we hem niet meer terug zien gaan we naar de oehoe.
Zoals gezegd zit de oehoe op nest en is het gewoon een kwestie van camera richten (tussen wat takjes door, dat dan weer wel) en foto's maken.
We maken ook wat filmpjes en als we de foto's en filmpjes 's avonds terugkijken zien we dat de oehoe niet meer op eieren zit, maar inmiddels 2 jongen heeft. Dat is heel tof.
(P.S. Na overleg met de Oehoewerkgroep Nederland blijkt dat we de eerste kuikenwaarneming van 2016 hadden. Dat vonden ze zo leuk dat onze melding op hun site geplaatst is. Wow.)

Vervolgens gaan we naar Bekendelle, een klein bos aan de andere kant van Winterswijk waar ook alle spechtensoorten zitten. Uiteraard hopen we hier de spechtensoorten aan te kunnen vullen.
Als we uitstappen horen we meteen een groene specht en daar besteden we eerst aandacht aan. Deja vu: Jolanda vind de vogel vrij snel, maar nog voor ze haar camera heeft gericht doet de specht zijn verstoptruukje.
Daar balen we natuurlijk wel een beetje van, maar we hebben de hele wandeling nog dus wie weet.

Tijdens de wandeling horen en zien we steeds spechten. Helaas voor ons blijken dat zonder uitzondering grote bonte te zijn en die hebben we al.
Als we weer terug bij de auto zijn horen we weer de groene specht en nu is het Oscar die hem meteen ziet en gelukkig blijft de vogel nu lang genoeg in beeld zitten om er foto's van te maken.
Nu zijn we blij, want de vorige keer dat we een groene specht op de foto hebben gezet was in 2013.

Onderweg naar huis maken we een kleine omweg om in het Lockhorsterbos nog een wandelingetje te doen voor de bosuil.
Die vinden we gelukkig en daardoor hebben we dit jaar de verzameling 'gewone' uilen van Nederland compleet.
De kerkuil, de ransuil, de steenuil, de velduil en vandaag de oehoe en bosuil.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de Bekendelle, Lockhorsterbos wandeling; Google Map van de autorit)


Steengroeve

Bekendelle

Lockhorsterbos

Tuin