2024-04-29 Bargerveen (184 foto's)
27 vogelsoorten gespot

(Te) nat

Op Koningsdag, zaterdag 27 april, vinden wij het 's morgens te nat om naar de vrijmarkt te gaan en wachten we tot het droog wordt.
Gelukkig is dat om 11 uur al en daarna kunnen we lekker slenterend de kleedjes en kraampjes afspeuren naar babykleertjes voor het 6e kleinkind dat in oktober verwacht wordt.
Nadat we daarmee klaar zijn brengen we de buit even thuis en daarna lopen we door naar de kermis waar we een portie poffertjes nuttigen en kleinkind 2 en 4 ontmoeten die daar met dochterlief zijn.

We waren eerst van plan om op zondag 28 april te gaan vogelen, maar door al het geslenter zijn we wel aan een dagje rust toe, dus gaan we een dagje later.
Op maandag 29 april gaan we naar Bargerveen. We kwamen op dat idee door het bezoek van de Koning aan Emmen. Daarbij werd ook het gebied Bargerveen genoemd, dat vlakbij Emmen ligt.
Omdat we daar sinds 2018 niet meer geweest zijn leek het ons leuk om dat weer te doen.

Met een volle accu vertrekken we en 2,5 uur later parkeren we en gaan we wandelen.
Er zijn in dit gebied een aantal bijzondere soorten die we weer hopen te zien en Jolanda heeft een lijstje gemaakt met voor haar nieuwe plantjes.
Binnen 10 minuten hebben we een juffer in de camera die we niet meteen herkennen. Thuis blijkt dat het een vrouwtje maanwaterjuffer is en dat is een van de bijzondere soorten die we hoopten.
Dat fenomeen herhaald zich bijna aan het eind van de wandeling als we weer een juffer fotograferen die we niet meteen herkennen. Ook een vrouwtje maanwaterjuffer.

Helaas gaat het met de andere wenssoort niet zo vlotjes want het veld waar we in 2016 en in 2018 de aardbeivlinder fotografeerden staat nu helemaal onder water.
We hebben op een bord gelezen dat ze met een hoogveenherstelproces bezig zijn en daarom het gebied omdijken zodat het grondwaterpeil stijgt en het hoogveen weer de kans krijgt om (aan) te groeien.
Of het aardbeivlinderveld daar een slachtoffer van is of dat dat komt door de veelvuldige regen is ons niet meteen duidelijk.
Wat wel duidelijk is dat het veld voor ons (en voor de vlinder) veel te nat is.

Ook voor Jolanda is het een redelijk teleurstellende wandeling want ze vind geen een van de plantjes op haar lijstje.
Mede door die lage score hebben we vooralsnog besloten om ook naar dit gebied niet vaker te gaan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)