2018-05-09 Bargerveen (172 foto's)
33 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: roodkeelpieper

Van koekoek tot koekoek

In 2017 hebben wij een big-year vlinders gedaan en daarbij bereikten we de 2e plaats.
Doordat we vergaten om naar de aardbeivlinder te gaan kwamen we net 1 vlinder te kort om op de (gedeelde) 1e plaats te eindigen.
Uiteraard was het scoren van nieuwe levenslijstsoorten het hoofddoel, maar die 1e plaats zou toch een leuk gevoel gegeven hebben.
Dat we die gemist hebben door een klein vlindertje, want echt groot is de aardbeivlinder niet, daar baalden we uiteindelijk wel een beetje van.

Omdat die aardbeivlinder daardoor in onze kop zit besluiten we dit jaar toch weer een keer naar de aardbeivlinder te gaan, en daarom is op woensdag 9 mei Bargerveen ons doel.
Tijdens het uitzoeken van wat er nog meer voor leuks te zien is daar valt ons op dat er heel veel waarnemingen zijn van een roodkeelpieper.
Meestal wordt die soort 'overvliegend over de telpost' gemeld en dan zijn er niet zo veel meldingen als nu.
Als we inzoomen op de roodkeelpieper zien we dat er in Utrecht, in de Westbroekse Zodden, 2 foeragerende exemplaren aanwezig zijn.

We staan op woensdag extra vroeg op zodat we eerst naar deze, voor onze Nederlandse lijst nieuwe, soort kunnen rijden.
Als we om 8:30 uit de auto stappen, en over het zoddenpad naar de andere aanwezige vogelaars lopen, scoren we als eerste een overvliegende koekoek. Leuk voor de jaarlijst.
Ter plaatse horen we dat ze vlak voor onze aankomst heel even in beeld geweest zijn tussen het hoge gras redelijk diep in het gebied. Voor een foto bijna onmogelijk.
Na 1 uur meespeuren besluiten we dat het zeer waarschijnlijk niets wordt en daarom lopen we terug naar de auto om door te rijden naar Bargerveen.
Tijden het teruglopen vliegt er een valkparkiet over ons hoofd heen. Niet echt een soort die je in het 'wild' verwacht.

Achteraf blijkt die valkparkiet een rol gehad te hebben als we het volgende commentaar lezen bij een waarneming:
'Eerst waren ze zoek, toen een valkparkiet (!) roepend over kwam vliegen, kwamen ze er gelijk achteraan vliegen.
Vogels vlogen erg ver weg de polder in maar kwamen weer terug. Landden midden in het gebied, maar goed te zien vanaf de doorgaande weg.
Vlogen weer richting zoddenpad, en daar ultiem gezien, volledig vrij rondlopend op zo'n 10 meter.'
Helaas zijn wij al ruim 1 uur onderweg richting Bargerveen als we op waarneming.nl lezen dat ze vlak na ons vertrek weer waargenomen zijn.
Daarom besluiten we op Bargerveen niet een erg grote rondwandeling te maken en 's middags nog een keer naar de Westbroekse Zodden te gaan.

Bij aankomst in Bargerveen wacht ons een kleine verrassing als het parkeerterrein afgesloten blijkt te zijn ivm de aanleg van een fietspad. Een deja-vu met de Elzen komt boven.
Gelukkig kunnen we de auto voor het hek kwijt en is het maar een paar honderd meter extra lopen.
Zo slecht als het bij de roodkeelpieper ging, zo goed gaat het op Bargerveen. We vinden alle echte wenssoorten in no-time. Van de aardbeivlinder zien we zelfs ruim 50 exemplaren rondvliegen.
Na een rondwandeling van ruim 3 uur stappen we weer in de goed opgewarmde, het is bijna 30 graden, auto om 2 uur terug te rijden naar de Westbroekse Zodden.

Daar stappen we om 16:45 uur uit en we sluiten opnieuw aan bij de zoekende vogelaars. Omdat het wat harder is gaan waaien wordt het frisser en daarom loopt Jolanda rond 18:00 uur even naar de auto om een extra laagje aan te doen.
Bij het terugwandelen passeert ze een vogelaar die net op dat moment zegt: 'er land er nu een vlak voor mijn neus'.
Snel begint ze met foto's maken en daarna gebaart ze naar Oscar dat hij naar haar toe moet komen.
Gedurende een half uur foerageert de roodkeelpieper op een prettige afstand tussen het pitrus, en gelukkig ook over pitrusvrije stukken, tot hij uiteindelijk in een grasstrook verdwijnt.
Omdat we dan wel genoeg (bijna 1000) foto's van de pieper hebben gemaakt gaan wij terug naar huis. Met de roodkeelpieper erbij hebben we nu 370 soorten op de levenslijst en 210 soorten op de jaarlijst.

Vlak voor we de auto instappen komt er, luid roepend, een koekoek overvliegen. We begonnen er vanmorgen mee en 10 uur later eindigen we er vanavond ook mee.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Westbroekse Zodden

Bargerveen

Westbroekse Zodden