2016-06-04 Bargerveen (127 foto's)
24 vogelsoorten gespot en 7 libellensoorten waarvan 2 nieuwe soorten: noordse witsnuitlibel, maanwaterjuffer

200%

Vorig jaar waren wij in juli in Bargerveen en toen zag Jolanda een leuk klein vlindertje vliegen.
Helaas was het alweer uit beeld voordat ze een foto kon maken.
Toen we later in de boeken opzochten wat we gemist hadden bleek het om een zeldzame aardbeivlinder te gaan.
Meldingen hiervan worden bij waarneming.nl automatisch vervaagd, dus zonder voorkennis is het niet makkelijk om deze vlindersoort te scoren.

Gelukkig hebben wij die voorkennis nu en daarom gaan we op zaterdag naar het Bargerveen in Drente.
We vertekken met dichte mist, maar gedurende de 2,5 uur durende rit wordt het weer steeds beter totdat het uiteindelijk strak zonnig is als we uitstappen.

Vanaf de parkeerplek lopen we min of meer in een rechte lijn naar het veld waar we vorig jaar de aardbeivlinder hebben gespot.
Uiteraard zetten we wel alles wat we onderweg tegenkomen op de foto en daarbij valt op dat we nu voornamelijk viervlek libellen zien terwijl het normaal heidelibellen zijn. Dat komt omdat we nu een paar maanden eerder hier zijn.
Even denken we een vroege zwarte heidelibel gespot te hebben, maar het blijkt een noordse witsnuitlibel te zijn en dat is een leuke bonus, want die hadden we nog niet.

Op het veld is het, het wordt traditie, uiteraard Jolanda die de kleine vlinder als eerste spot. Bij elkaar zien we ca 10 stuks van dit prachtige vlindertje.
Na dit succes lopen we door naar een van de 2 meldplekken van de grauwe klauwier, de vogelsoort waarvoor we hiernaar toe gereden zijn.
Daar vullen we de wachttijd met het nuttigen van onze lunch.
Als we die ophebben hebben we nog geen glimp van een grauwe klauwier gezien en daarom besluiten we om door te lopen. We hebben nog geen 10m gelopen als er een over onze hoofden heen vliegt en een stukje verderop, gelukkig zichtbaar, in een boom gaat zitten.
We hebben nu dus 3 van de 2 wenssoorten gescoord. Het gaat lekker.

Een stukje verderop komen we een wandelaar met fototoestel en verrekijker tegen die ons verteld dat hij net een paar wilde orchideeen (orchis) in de berm heeft gespot.
Jolanda is gek op die planten, maar ze worden net als de aardbeivlinder automatisch verborgen bij waarneming.nl, dus zonder extra hulp weet je nooit waar ze bloeien.
Dankzij deze aardige man weten we het nu wel en wij vertellen hem van de aardbeivlinder en waar we die gespot hebben. Dat vindt hij weer leuk.

Via een voor ons nieuw route over het Bargerveen komen we op de 2e meldplek van de grauwe klauwier. Omdat het inmiddels tropisch warm is, en we hem al gescoord hebben, wachten we hier niet te lang.
Terwijl we verder lopen zien we een vogel die boven in een struikenrij land en als we de camera richten hebben we zowaar toch weer een grauwe klauwier in beeld. Alweer terwijl we door willen lopen. Bizar.
Inmiddels heeft Jolanda op waarneming.nl uitgezocht dat er min-of-meer op onze route een zeldzame juffer gespot is en daarom wandelen we naar de meldplek.
Uiteraard niet zonder de zonnedauw op de foto te zetten, want Bargerveen zonder zonnedauw dat kan natuurlijk niet.
Hier komen we de wandelaar van de orchideeen weer tegen en op onze vraag of het gelukt is met de aardbeivlinder antwoord hij dat hij er geeneen heeft gevonden.
Dat vinden we wel vreemd omdat wij er toch zeker 10 hebben gezien. Misschien heeft hij onze uitleg niet goed begrepen en op de verkeerde plek gezocht.

Op de jufferplek bestuderen we alle blauwe vliegende lucifers, maar dat blijken allemaal gewone watersnuffels te zijn. Jammer.
Omdat we inmiddels redelijk gaar gestoomd zijn (het is bijna 30 graden) lopen we door naar de auto, maar we blijven de juffers scannen en Jolanda vindt daardoor zowaar de zeldzame maanwaterjuffer die ze op waarneming.nl had gevonden.

Wow. We gingen voor 2 soorten, namelijk 1 nieuwe dagvlinder en 1 jaarlijstvogel en we gaan met nog eens 2 nieuwe libellensoorten extra naar huis. Een 200% score dus.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)