2014-06-09 Bargerveen (76 foto's)
21 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: grauwe klauwier

Op tijd

In 2012 en 2013 zijn we in augustus naar het Bargerveen in Drente geweest. Beide keren op zoek naar zorro, de bijnaam van de grauwe klauwier.
Die keren waren niet zo succesvol omdat de klauwier dan al bezig is met naar Afrika te trekken.

Daarom gaan we nu eerder, namelijk op 9 juni, een poging doen voor deze vogel.
Als wij om 10:15 de auto parkeren is het al redelijk warm en vrolijk lopen we het gebied in.

Bij een van de eerste waterpartijen laten een aantal mannetjeskikkers luidruchtig aan de vrouwtjes horen hoe interessant ze zijn.
In ieder geval krijgen ze van de langslopende wandelaars, inclusief ons, de nodige aandacht. Of ze daar op zitten te wachten ...

Een stuk verderop komen we bij een boom die we herkennen van een melding van de grauwe klauwier op waarneming.nl.
Zoals bijna altijd is het Jolanda die, zoekend met de verrekijker, de vogel een flink eind naar achteren boven in een boompje ontdekt.
Omdat die afstand best groot is voor 'uit de hand fotograferen' besluit Oscar om terug naar de auto te lopen om de statieven te halen.

Terwijl hij heen-en-weer loopt krijgt Jolanda gezelschap van een prachtig mannetje geelgors die er gelukkig nog zit als Oscar weer terug is.
Nadat we de cameras op de statieven hebben gezet komt de grauwe klauwier even redelijk dichtbij op een takje zitten. Dat had ook zonder statief nog mooie fotos opgeleverd.
We waren dit jaar in ieder geval op tijd voor zorro.

Wij blijven nog een half uur kijken en wachten of de klauwier nog een keer dichterbij komt, en in die periode stoppen er een aantal wandelaars en fietsers die ons vragen waar wij zo geinteresseerd in zijn.
Altijd leuk. In ieder geval leuker dan de langsjakkerende racefietsers met hun 'jongens we worden geflitst' grappen. Of wij daar op zitten te wachten ...

Een stuk verderop genieten we van een paartje gekraagde roodstaarten die af en aan vliegen met insecten voor hun kroost.
Ook daar worden we aangesproken, maar nu door een buurtkenner die ons allemaal plekken noemt waar we leuke vogels kunnen vinden.
Alleen jammer dat hij er bij verteld dat het eigenlijk te ver is om te lopen.

Gedurende de 4 uur dat we nu in het gebied zijn, heeft de zon geschenen en is het rond de 30 graden, maar aankomende bewolking in combinatie met een ver gerommel doet ons besluiten om terug te lopen.
Uiteraard lopen we op de terugweg wel langs de kleine zonnedauw. Dat is inmiddels een Bargerveentraditie van ons.

Als we weer bij de auto zijn zien we de regenbuien al aan komen en vlak nadat we de spullen in de auto hebben gelegd en zelf zijn ingestapt klettert de regen op de voorruit.
We zijn dus precies op tijd weer terug.

Op dinsdag zien we onderweg naar het werk dat 'onze' torenvalk jongen heeft. De fotos daarvan staan hierbij.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)