2013-08-29 Drente - Bargerveen en Groningen - Breebaartpolder (116 foto's)
34 vogelsoorten gespot

In week 35 gaan we in Drente, Groningen en Friesland vogelen.
Op donderdag 29 augustus gaan we in Drente naar het Bargerveen en in Groningen naar de Breebaartpolder.

Bij Bargerveen zijn we een jaar geleden ook geweest toen we op zoek waren naar zorro, de bijnaam van de grauwe klauwier.
Ook dit keer is dat de soort die we hopen te zien.

De dag begint met mist. Onderweg naar het gebied lijkt de mist op een gegeven moment weg te zijn als we door een zonnig stuk heen rijden.
Bij het gebied zelf is de mist helaas nog aanwezig. Het is daardoor in ieder geval duidelijk hoeveel spinnen er in dit gebied zijn.
Hun webben zijn door de mist zeer mooi zichtbaar.

Na een uur breekt ook hier de zon door en lost de mist op. Het lijkt wel alsof de dierenwereld opeens aangezet wordt. Vogels, vlinders en libellen worden gelijk aktief.
Alleen zit bij die vogels geen grauwe klauwier. De vorige keer schreef ik dat ze rond half augustus al vertrekken naar Afrika, maar door het slechte voorjaar van 2013 zijn veel vogels later gaan broeden en blijven ze ook langer in Nederland.
Dit keer is het dus geen slechte timing, maar gewoon pech.
Na een paar uur rondwandelen, waarbij we uiteraard ook de kleine zonnedauw op de foto zetten, besluiten we om naar een andere plek te gaan.

Die 2e plek is de Breebaartpolder in Groningen.
Vanuit de vogelhut daar hebben we o.a. zicht op een grote groep zwarte ruiters die collectief aan het foerageren is. Allemaal tegelijk steken ze de kop in het water.
Heel leuk om te zien.
Het collectief gebeuren wordt nog spectaculairder als ca 1500 bonte strandlopers als een massieve wolk een vlucht rond de plas maakt.
Waarom ze dit doen wordt ons niet duidelijk, er is geen roofvogel in beeld, maar het is gaaf om te zien.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map Bargerveen - Google Map Breebaartpolder)