2023-09-15 Nationale Nachtvlinder Nacht in Archeon (139 foto's)
30 nachtvlindersoorten gespot waarvan 14 nieuwe soorten:
breedbandhuismoeder, donker brandnetelkapje, esdoornboogbladroller, essengouduil, gepijlde micro-uil, goudvenstertje, groot-hoefbladboorder, maansikkeluil, piramidevlinder, schimmelspanner, triangelmot, tweelijnmot, vaal kokerbeertje, witte-l-uil

Lekkere score

In september krijgen we de nieuwsbrief van het Archeon waarin melding wordt gemaakt van de Nationale Nachtvlinder Nacht in Museumpark Archeon op 15 september tussen 21:00 en 1:00.
De Nationale Nachtvlinder Nacht in Archeon wordt in samenwerking met de afdeling nachtvlinders van het IVN georganiseerd. Deelname is gratis maar aanmelden van te voren is wel gewenst.
Omdat wij denken dat we daar wel een paar nieuwe soorten kunnen scoren melden we ons aan.

Op vrijdag 15 september 2023 lopen we rond 21:00 naar het Archeon en nadat we binnengelaten zijn lopen we over een stikdonker (lang leve de lamp van een mobiele telefoon) pad naar een goed verlichte plek in het midden van het park.
Dat licht komt van een sterke lamp die boven een gespannen wit laken hangt en waar de nodige nachtvlinders en andere vliegende beesten, zoals muggen, op af komen.

Wij leven ons helemaal uit op het fotograferen van de nachtvlinders en zo nu en dan een ander vliegend beest.
Mede door aanwijzingen van Martijn (dezelfde Martijn waar we vorige week mee naar Noord Holland zijn geweest) fotograferen we zo nu en dan een leuk soortje waar we anders waarschijnlijk overheen gekeken zouden hebben.
Om ca 00:30 gaat de lamp uit en worden alle nachtvlinders en andere vliegende beesten van het laken geschud en wordt alles ingepakt in een auto van een van de organisatoren.
Daarna lopen/rijden we met zijn allen terug naar de ingang en gaat ieder zijn of haar weegs.

Als we op zaterdag de fotos verwerkt hebben zien we dat we een hele lekkere score hebben behaald: 113 waarnemingen met 30 soorten nachtvlinders waarvan 14 nieuwe.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)