2024-01-07 Amsterdamse waterleidingduinen (184 foto's)
40 vogelsoorten gespot

Geen applaus

Omdat het zondag 7 januari eindelijk weer eens redelijk weer wordt gaan we voor onze eerste wandeling van 2024 naar de Amsterdamse waterleidingduinen.
Ons doel vandaag is natuurlijk, zoals gebruikelijk in de AWD, de krooneend in de Zwaneplas en verder alles wat we onderweg tegen komen.

Het weer is inderdaad redelijk met een voorzichtig zonnetje, maar nog wel een aardige wind die uit het noorden komt en dus best koud is. Daar hebben we ons gelukkig op gekleed.
Als we vanaf het eerste uitkijkpunt uitzicht hebben op de Zwaneplas zien we heel veel vogels, maar geen krooneenden en daarom lopen we naar een plek waar gisteren een klapekster gemeld werd.
Onderweg daar naartoe komen we een mooie groep, redelijk dichtbij drijvende, krooneenden tegen dus we zijn blij.
De klapekster kunnen we helaas niet vinden en daarom lopen we door en nuttigen we op een redelijk beschut plekje onze lunch.
Daarna lopen we door met het idee om via een 'nieuwe' route terug naar de auto te lopen.
Dat idee passen we aan als we een andere vogelaar tegenkomen die ons verteld dat hij de klapekster wel heeft gezien en ons uitlegt waar hij hem zag: vanaf een uitkijkpunt bij de zwaneplas.
Gelukkig voor ons niet het uitkijkpunt waar we eerder op de dag waren maar eentje verder.

Doordat we hem niet goed begrijpen denken wij dat de klapekster aan de oostkant van de zwaneplas zit en daar speuren we natuurlijk uitgebreid de boompjes af, maar dat levert geen klapekster op.
Als we weer thuis zijn zien we dat de klapekster inmiddels herkend is als de zeer zeldzame ondersoort Homeyers Klapekster.
En dat hij al een paar weken voornamelijk aan de westkant van de zwaneplas foerageert (en soms uitstapjes maakt naar het stuk waar de melding van gisteren was).
We hebben wel over de zwaneplas naar de westkant gekeken vanaf de uitkijkpunten maar mogelijk niet goed genoeg want wij hebben de klapekster niet gevonden, dus geen applaus voor ons.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)