2022-02-05 Amsterdamse waterleidingduinen (137 foto's)
31 vogelsoorten gespot

We are not alone

Volgens alle weermensen wordt het zaterdag 5 februari een hele mooie dag: een beetje zon en (vooral) geen regen.
Daarom staan we zaterdag weer eens vroeg op en zijn we rond 9:00 uur bij het parkeerterrein Panneland van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
En we zijn niet alleen. Het parkeerterrein is al aardig vol. Gelukkig niet zo vol dat we geen plek kunnen vinden, maar het is duidelijk dat er meer mensen besloten hebben om van deze mooie dag te gaan genieten.

Ons doel vandaag is natuurlijk de krooneend in de Zwaneplas en verder alles wat we onderweg tegen komen.
Ondanks dat er een zonnetje schijnt is de wind toch best guur en daarom zijn we blij dat we ons goed hebben aangekleed.

Onderweg naar de krooneend scoren we een leuke bonus met een lansgvliegende ijsvogel. Gelukkig lukt het Oscar om er een paar plaatjes van te schieten.
In de Zwaneplas vinden we in eerste instantie alleen brilduikers op de plek waar de krooneenden de laatste paar dagen waren gemeld.
Dat vinden we niet zo erg want die stonden ook op de lijst voor vandaag.
Uiteindelijk vinden we de krooneenden in het windluwe deel van de plas en dat is voor ons erg prettig omdat we daar niet gehinderd worden door een rietkraag.
We kunnen er daardoor letterlijk even voor gaan zitten. Jolanda telt 63 krooneenden, zoveel hebben we er nooit eerder gezien, en maakt zelfs een leuk filmpje.
Na dit succes lopen we rustig verder.

Als het lunchtijd is zoeken we een plekje om te gaan zitten en net als we op een meetpuntdeksel zijn gaan zitten ziet Jolanda grote zaagbekken.
Die stonden ook op de lijst voor vandaag en we waren al een beetje bang dat dat zou mislukken.
Terug bij het parkeerterrein zien we dat het inmiddels helemaal vol is en dat er zelfs autos staan te wachten op het vrijkomen van een parkeerplek.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)