2020-01-26 Amsterdamse waterleidingduinen (157 foto's)
34 vogelsoorten gespot

Rietplukkers

Omdat we op zaterdag andere verplichtingen hebben gaan we op zondag 26 januari vogelen. Weertechnisch geen slechte keuze blijkt achteraf.
We gaan naar de Amsterdamse Waterleidingduinen op 'zoek' naar de krooneenden.
Dat zoeken zal wel meevallen aangezien er meldingen zijn van tegen de 120 aanwezige exemplaren.

We beginnen met een poging om de bosuil, die een kilometer voor de ingang vaak in een gat in een boom zit, op de jaarlijst te krijgen. Dat mislukt helaas.
Als we bij de AWD uitgestapt zijn horen we luid en duidelijk een groene specht roepen. Die zit dus vlakbij. Het beestje blijft een tijdje roepen maar stopt met roepen vlak voor we bij het stukje bos zijn waar hij moet zitten.
En zonder hulp van het roepen is het geluk hebben dat je hem in de kijker krijgt. Dat mislukt dus helaas ook.

Na een lekker stukje wandelen komen we bij de Zwaneplas aan en daar zien we wel 4 krooneenden zwemmen. Dat is iets minder dan de grote groep die we hoopten te zien.
Ze zwemmen in ieder geval prettig dichtbij dus we kunnen leuke plaatje maken, maar we vragen ons wel af waar die andere dan zijn.
Van een ander stel dat naar de krooneenden staat te kijken horen we dat er ook baardmannetjes gemeld zijn en ze wijzen daarbij de rietkraag aan de overkant aan en de rietkraag aan deze kant.
En net als we besluiten om even naar de andere kant te lopen hoort Jolanda het (voor haar) bekende getingel uit de rietkraag komen: de baardmannetjes.
In eerste instantie zitten ze nog een beetje ver van ons af, maar langzaam komt de groep van 10 baardmannetjes, al rietplukkend, steeds dichterbij.
De wind maakt het soms een uitdaging om ze in beeld te krijgen en te houden. Maar met onze filosofie van veel foto's maken blijven er genoeg goede foto's over.
Terwijl we bezig zijn met de baardmannetjes komt er opeens een hele grote groep krooneenden aanvliegen die bij de rest in het water land. Nu zijn het er in ieder geval meer dan de paar die wij eerst zagen.

Op de terugweg naar huis stoppen we nog een keer bij de bosuil, maar helaas laat de vogel zich ook nu weer niet zien.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)