2017-04-02 Amsterdamse waterleidingduinen (114 foto's)
35 vogelsoorten gespot

..vijf

Op zaterdag 1 april gaan wij niet vogelen omdat Oscar hele zware hoofdpijn heeft.
Voor zondag had Jolanda een dagje tuinarbeid ingepland, dus dit zou eigenlijk een vogelloos weekend worden.

Op zaterdagavond zien we dat schoonzoon Joost met een excursie van Boswachter & Co in de amsterdamse waterleidingduinen een prachtige foto heeft gemaakt van een kleine bonte specht.
En daarom besluiten we om op zondagochtend toch weer naar de awd te gaan om te proberen deze voor ons vijfde gewone spechtensoort van dit jaar te scoren.
De eerste vier zijn anderhalve week geleden zelfs in 1 wandeling gezien die Oscar samen met Joost deed in Limburg.

Op zondag 2 april staan we op een relaxte tijd op en gaan daarna naar de awd. We lopen vrij gericht richting het bosstuk waar de kleine bonte specht gezien is, waarbij we onderweg natuurlijk wel aandacht hebben voor de andere aanwezige vogels.
Als we het door Joost genoemde herkenningspunt, een groene bosuilenkast, gevonden hebben, is het lunchtijd dus we eten onze boterhammen op tijdens het wachten op de kbs.
Uiteraard speuren we steeds de bomen af als we ergens beweging zien, maar het zijn steeds mezen die in beeld komen.
Na een klein kwartiertje ziet Oscar een kleine schaduw over de grond langsflitsen en als hij omhoog kijkt heeft hij een vrouwtje kbs in beeld.
'Kbs, kbs, kbs' roept hij zachtjes naar Jolanda, die een stukje verderop is gaan zitten om de vindkans te vergroten, en hij begint foto's te maken.
Jolanda sluit snel bij hem aan en gedurende 4 minuten hebben we de kbs heel mooi in beeld terwijl ze al foeragerend van boom naar boom vliegt. En net zo stilletjes als ze verscheen is ze opeens weer verdwenen.
En daarmee hebben we dit jaar weer vijf gewone spechtensoorten gescoord. Lekker.

Terwijl wij over de n11 naar de awd reden zagen we bij de oeverzwaluwwand een hoop oeverzwaluwen vliegen en daar gaan we op de terugweg langs in de verwachting deze soort even te scoren voor de jaarlijst.
Groot is onze verbazing als er totaal geen activiteit is bij de wand. Mogelijk waren de zwaluwen hem vanmorgen aan het inspecteren en hebben ze hem niet goed gevonden.
Omdat we tijdens deze korte wandeling wel onze eerste fitis van het jaar scoren is het toch niet helemaal een teleurstelling.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)