2015-12-25 Amsterdamse waterleidingduinen (93 foto's)
26 vogelsoorten gespot

Hert met Kerst

De afgelopen 3 jaar zijn we in december in de Amsterdamse waterleidingduinen geweest en die traditie zetten we op 1e Kerstdag door.

We gaan naar een, voor ons, nieuwe ingang omdat de laatste paar dagen daar vlakbij een zeldzame waterspreeuw wordt gemeld.
We maken een lange wandeling waarbij we bijna permanent wel ergens damherten in beeld hebben.
Hert met Kerst is lekker, maar ze levend zien is eigenlijk leuker. Vooral de mannetjes zijn erg fraai.

Rond lunchtijd verchijnen er een paar vossen die duidelijk klok kunnen kijken, want ze weten dat er dan mensen rond lopen die ze graag een beetje voeren voor leuke foto's.
Ondanks waarschuwingsborden waarin voor dat voeren wordt gewaarschuwd zien we het toch de nodige mensen doen.
Helaas voor de vossen maken wij foto's van ze zonder dat ze daarvoor beloond worden.

Uiteraard zien we ook de nodige grote zaagbekken waarbij er een gewoon naast ons blijft zwemmen. Zelfs als het pad ons tot op maar een paar meter afstand brengt.
Op de close-up die we daardoor kunnen maken is goed te zien waar de vogel zijn naam aan te danken heeft.

Ondanks dat we ruim 13 km wandelen en we langs 3 plekken komen waar de waterspreeuw vandaag gezien is, zien wij hem niet.
Als we rond 3 uur bij de 3e plek zijn, komen er een paar mensen met een scoop uit het 'verboden toegang' gebied wandelen.
Zij vertellen dat ze de waterspreeuw een half uur heel mooi in beeld hebben gehad.
Onze wandeling was zo lang omdat we rond het niet toegankelijke waterwingebied moesten wandelen en daar blijkt de vogel vandaag te zitten, en vinden wij hem natuurlijk niet.

Wij overwegen heel even of we misschien ook langs het verbodsbordje zullen lopen en besluiten dat we dat niet moeten doen voor het scoren van een vogel.
Terwijl wij ons omdraaien om verder te lopen worden we gepasseerd door een familie die wel het verboden gebied inloopt.
Hun dwaling is echter maar van korte duur omdat de boswachter net zijn ronde door dat gebied maakt en hun uiteraard terugstuurt.

Omdat de waterspreeuw de brug bij het verbodsbordje vaak om een uur of 4 opzoekt om te overnachten besluiten wij om een uurtje te wachten.
Helaas gaat het na een kwartier eerst langzaam en daarna iets serieuzer regenen en daarom wandelen we door naar de auto.
Geen verkeerde keus blijkt als we eenmaal in de auto zitten: het gaat echt gieten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)