2014-12-26 Amsterdamse waterleidingduinen (109 foto's)
37 vogelsoorten gespot, waarvan 1 nieuwe soort: kleine topper

All I want for Chistmas ..

Omdat wij al eerder kerst hebben gevierd gaan we op donderdag 25-12, 1e Kerstdag, een twitch doen.
We gaan naar Biddinghuizen. Daar is in het Veluwemeer al een tijdje een kleine topper, de zeer zeldzame Amerikaanse neef van onze topper, aanwezig.

Helaas zit hij in een groep van 1000-en kuif- en tafeleenden, dus het is een beetje zoeken naar een naald in een hooiberg.
Gedurende 1,5 uur speuren wij, samen met nog een stuk of 5 andere vogelaars, de groep eenden af, maar het lukt niemand om de kleine topper te vinden. Jammer.

Op 25-12 zou volgens berekening onze kleinzoon geboren worden (vandaar de vervroegde kerstviering), maar die is op 9 december al geboren. Iets te vroeg dus.
Omdat Logan toen nog een beetje onder de grens van alles zat, was het verstandiger om hem niet aan het bezoek af te staan.
Na de teleurstelling met de kleine topper bellen we naar dochterlief met de vraag of ze het gezellig vind dat wij even langs komen. Dat vindt ze.
Een uur later hebben we toch een kleine topper, want dat is dit jochie echt wel, in beeld en in onze armen.

Op 26-12 gaan we naar de Amsterdamse waterleidingduinen. Het is bijna traditie om dit gebied in december te bezoeken.
We hebben een all I want for Christmas lijstje gemaakt van soorten die we graag willen zien. Bovenaan staat een ijsvogel en verder staan er nog goudhaan en staartmees op.
Vlak bij de ingang van de AWD bevindt zich de oranjekom en daar zitten altijd wel aardig wat vogels op en rond het water, dus dat is een mooie plek om te beginnen.
Ongeveer 10 minuten nadat we daar aankomen ziet Jolanda de eerste wenssoort: een ijsvogel. Leuk begin.

Een stuk verderop in de wandeling horen we het geknor van een grote zaagbek en als we wat dichterbij gaan kijken zien we dat deze een grote kikker heeft gevangen. Gaaf om te zien.
Terwijl we weer terug naar het pad lopen hoort Jolanda goudhanen om ons heen en even later zien we ze ook. Dat is al 2 van de wenssoorten.

Jolanda vult daarna het kerstvogelwensenlijstje on-the-fly aan met 'doe dan ook maar een kramsvogel' en later vliegt er zowaar een grote groep van die soort over.
Als we nog later ook staartmezen in beeld krijgen worden we natuurlijk wat overmoedig en wensen 'een mannetjeshert'. Het duurt wel 5 minuten voor we ook die te zien krijgen.
Ook de daarna 'gewenste' winterkoning en grote bonte specht komen in beeld. Bizar.
Als we langs de slingergoot lopen grappen we tegen elkaar dat het wel heel absurd zou zijn als er nu ook nog een grote gele kwikstaart in beeld zou komen.
Even later zien we een grote zaagbek zwemmen in de slingergoot en terwijl we daar naar kijken ploft er een vogel neer op de kant en ja hoor: een grote gele kwikstaart.
Helaas vliegt hij door een paar wandelaars net zo snel weer op als dat hij geland is om vervolgens veel dichterbij ons weer op de kant te landen.
We mogen 5 seconden foto's van hem maken voor hij weer door vliegt.

Bijna bij de auto merkt Oscar op dat we helemaal geen blauwe reiger hebben gezien en hij heeft het nog niet gezegd of we struikelen er bijna over een.
Wat een leuke kerst zo.

En er bleek nog wat op de achterkant van het wensenlijstje te staan, want op zondag 28-12 wordt net na 12 uur de kleine topper weer gemeld.
Omdat het prachtig weer is gooien we de spullen in de auto en lopen we rond half drie de dijk op en sluiten aan bij ca 10 vogelaars die de vogel helaas nog niet gezien hebben.
Na 45 minuten speuren langs kuif- en tafeleenden zegt een van de andere vogelaars dat hij hem mogelijk in beeld heeft.
Omdat hij inmiddels tegen de zon in kijkt besluit Oscar om richting de auto te lopen zodat hij de zon meer in de rug heeft.
Gelukkig is hij niet de enige met dit plan, want bijna de hele groep vogelaars volgt en dat blijkt erg goed te zijn. Na ca 5 minuten zegt iemand dat hij hem nu 'op zeker' in beeld heeft.
Op zijn aanwijzingen vindt daarna iedereen de vogel en kunnen we deze soort toch nog van onze wensenlijst afstrepen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


1e Kerstdag: kleine topper (helaas gedipt)

2e Kerstdag: Amsterdamse waterleidingduinen

28-12: kleine topper