2012-12-08 Amsterdamse waterleidingduinen (82 foto's)
25 vogelsoorten gespot

Na een periode waarin het weer op onze vrije dag niet mee wilde werken is het zaterdag eindelijk weer mooi weer.
We hebben eerder dit jaar goede ervaring opgedaan met de combinatie sneeuw en de amsterdamse waterleidingduinen aangezien we toen 45 soorten hebben gespot.
Daarom is dat onze bestemming.
Niet lang na zonsopkomst parkeren we onze auto en gaan we goed ingepakt op weg.
Op een aantal punten lijkt deze wandeling op die van februari, want behalve het frisse karakter zien we ook nu weer de ene grote zaagbek na de andere.

Aan het begin van de wandeling staan we bij oranjekom waar de zon op de helft van de plas schijnt. Het water krijgt hierdoor een mooie gouden gloed.
De andere helft van de plas ligt in de schaduw en daar hangt nog een beetje vorstmist. Ook de vogels die in dat deel dobberen hebben vorstrijp op hun veren. Bizar gezicht.

Een stuk verderop genieten we van een goudhaan. Dit normaal zeer beweeglijke vogeltje is nu relatief rustig op de sneeuw aan het fourageren.

Behalve damherten leven er ook veel vossen in de AWD. Zeker in de sneeuw is een vos een fraai gezicht. Alleen zijn er ook fotografen die in onze optiek te ver gaan voor een foto.
Op een bepaalde plek word er gevoerd en staan en liggen er ca 10 fotografen om een vos heen. Niet echt natuurlijk meer.

We sluiten de dag af met een foto van een paddenstoel die als een puist aan een boom groeit. Bij het opvoeren bij waarneming.nl komen we er achter dat het een zeldzame pruikzwam is. Leuk.
Hoewel er net geen 8 uur zonlicht in deze dag zit, hebben we toch 15 km gewandeld. Dit is de eerste keer na 2 maanden dat we weer wandelen dus de dag erna hebben we allebei spierpijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)