2018-05-21 Ameland (183 foto's)
42 vogelsoorten gespot

Op 21 mei zitten wij voor 9:00 uur al op de fiets. Vandaag gaan we weer naar het westen maar dan via de Ballumerbocht over de dijk aan de zuidkant.
Het voornaamste doel is de vogelkolonie bij de Vogelpolle waar meerdere sternensoorten op het menu staan.
Het waait iets harder dan de dag ervoor en dat is nu prettig omdat we de wind mee hebben.

Deze route brengt wel wat vervelende herinneringen bij Oscar boven omdat hij in 2011 op de dijk bij de Ballumerbocht door een stomme samenloop van omstandigheden struikelde en daarbij een vinger verbrijzelde.
Gekscherend zeggen we nu wel eens dat Bal(lu)m daar uit de bocht vloog.
Gelukkig gebeuren er vandaag niet zulke vervelende dingen en komen we ongeschonden aan bij de Vogelpolle.
Ivm hun formaat en hun uitstekende schutkleur op het schelpenstrand zijn de dwergsterns met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar we hebben gelukkig goede verrekijkers en telelenzen.
De grote sterns zijn door hun formaat juist een stuk makkelijker te vinden en omdat de visdieven en noordse sterns redelijk dicht bij de dijk broeden zijn ook die snel gevonden.
Na bijna 2 uur zijn we het gekrijs van de sterns en kokmeeuwen wel zat en fietsen we door naar de vuurtoren aan de westpunt.

Nadat we daar een mooie witbuikrotgans gevonden hebben komen we aan bij de eendenvijver waar diverse zeer fraaie soorten in rondzwemmen.
Omdat dit vogels in gevangenschap zijn tellen ze uiteraard niet op de lijsten, maar we maken er wel fotos van.

Daarna fietsen we over het zelfde fietspad als gisteren weer terug naar ons appartement. Het voordeel van de meewind op de heenweg wordt nu een nadeel omdat het nu tegenwind is.
We hebben er daarom spijt van dat Oscar geen fietsen-met-trapondersteuning heeft gehuurd.
Onderweg stoppen we bij het strandpaviljoen van Ballum om een ijsje te kopen en een kleine wandeling over het strand te maken.
Jolanda heeft bij waarneming.nl gezien dat er een strandplevier aanwezig is.
Bij een plas vinden we een hoop kleine vogels zoals een paar kleine strandlopers en heel veel bontbekplevieren, maar vooralsnog geen strandplevier.
Via een doorwaadbare plek in het stroompje dat de plas voedt met zeewater, lopen we verder het strand op en vinden daar nog meer bontbekplevieren en een paar dwergsterns.
Als we na een half uur weer teruglopen kijkt Oscar nog een keer door zijn verrekijker naar een paar vogels en dan ziet hij de strandplevier zitten.
'Ik zie de strandplevier' zegt hij en Jolanda richt meteen haar camera en daardoor kan ze nog net een foto maken van de opvliegende strandplevier. Daarna vinden we hem niet meer terug.

De terugweg door het stroompje is een beetje spannender omdat het vloed aan het worden is.
Gelukkig komt er net geen water in onze schoenen en kunnen we met droge voeten de laatste 6 km tegen de wind in gaan fietsen. Pfff.
Bij het appartement leveren we de fietsen weer in en beginnen we met inpakken. Morgenochtend vertrekken we weer naar het vasteland.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling/fietstocht)De eendenvijver met siervogels (alle vogels die we in de vijver hebben gefotografeerd zijn geringd en dus niet wild)

Tot zover de eendenvijver met siervogels