2018-05-19 Ameland (206 foto's)
58 vogelsoorten gespot

19 mei is onze eerste volledige dag op Ameland en om 9:00 zitten we op de fiets om naar de oostpunt van het eiland te fietsen.
Later blijkt dat dit, met 35 km, de langste fietstocht is die we op Ameland zullen maken.

We hebben de hele dag om naar 't Oerd te fietsen en daar een rondwandeling te maken, en daarom doen we rustig aan en stoppen we regelmatig.
Helemaal als Jolanda een sprinkhaanzanger hoort. Met voldoende geduld komt de vogel zowaar nog mooi in beeld.

Rond lunchtijd komen we aan op de Oerdblinkert.
Dit is een schuilhut op het hoogste punt van Ameland en daar pakken we onze lunch en we doen een laagje kleding uit, want het begint aangenaam warm te worden.
Tijdens de wandeling zien we op een gegeven moment een soort wave door de meeuwenkolonies trekken en dat trekt natuurlijk onze aandacht.
Door een langsvliegende visarend vliegt er in een soort golfbeweging steeds een groep meeuwen krijsend op om de arend weg te jagen. De visarend trekt zich er niets van aan en vliegt rustig door.

Als we weer bij de fiets zijn kan ook het laatste extra laagje uit, want de zon is nu echt doorgebroken.
Terwijl we de spullen in de fietstassen aan het doen zijn hoort Jolanda het smakkende geluid van een braamsluiper, dus we halen de camera's snel weer tevoorschijn.
De terugweg, die hetzelde is als de heenweg, leggen we een stuk sneller af. Ten eerste hebben we nu meewind en ten tweede hebben we 'alles' al gezien op de heenweg.

Voor we weer naar ons appartement gaan doen we een poging om een zwarte rotgans te vinden, wat helaas niet lukt.
We rijden daarna via de dijk aan de wadkant en de roodhalsgans naar de supermarkt die om 17:00 al gesloten blijkt te zijn.
Omdat het nu 18:00 is zijn we dus een uur te laat. Voor ons westerlingen is het vreemd dat een supermarkt op zaterdag al zo vroeg dicht is.
Gelukkig heeft het geen invloed op het avondeten. Jolanda is creatief genoeg om het vergeten bestanddeel te compenseren met iets anders.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de fietstocht/wandeling)