13-2-2020: Kolibries! (243 foto's)

We gaan om 6:00 uur ontbijten, en daarna rijden we direct naar onze volgende lodge. Daar rijden we echter eerst voorbij, want de eerste locatie van vandaag is een lodge met kolibrie feeders in het Mirador reservaat.
Vandaag hoeven we niet heel ver te rijden, want om 8:30 zijn we al bij Mirador Royal Sunangel.
Terwijl we over wat trappen naar boven lopen, komt er een groepje swallow tailed kites langs. Dat is altijd leuk om die vogels vlak boven de bomen rondjes te zien draaien, terwijl ze jagen op grote insecten.

Bij de kolibrie feeders is een houten uitkijktoren gemaakt. Hiervandaan kijk je dus op de kolibries, en ook heb je uitzicht ver het dal in. Carlos hoopt dat er een mixed flock langs komt, want dit cloud forest is weer een heel nieuw soort biotoop, met ook weer heel nieuwe soorten.
Als we bij de feeders aankomen is het er een drukte van belang. En het zijn bijna allemaal nieuwe soorten kolibries. Geweldig! Terwijl wij ons focussen op de kolibries, probeert Carlos verschillende soorten die hij in het dal hoort dichterbij te lokken.
Soms lukt dat, maar omdat wij bij de feeders staan, zijn we een paar keer te laat bij Carlos, en is de vogel al gevlogen. Jos zegt dan ook tegen Carlos dat dat geen zin heeft. Carlos komt daarom ook bij de feeders en noemt de soorten op die langs komen.
De kolibries komen op de feeders af, en ook op de bloemen die rondom de toren staan. Helaas komt de royal sunangel waarnaar deze lodge vernoemd is niet bij de feeders. Door de regen zijn er momenteel genoeg bloemen in het reservaat waar hij zijn voedsel kan halen.

Dan komt er een mixed flock met 4 soorten tanagers langs. We volgen snel de aanwijzingen van Carlos op, want de groep is binnen 2 minuten al weer verdwenen. Gelukkig is het ons gelukt om alle 4 de soorten op de foto te zetten.
Om 11:00 uur geeft Carlos het sein voor vertrek. Halverwege de trap staat een stellage met mini-orchideeen die we ook nog even bekijken en daarna gaan we naar de Owlet lodge, waar we de komende 3 nachten zullen logeren.

Als we daar geparkeerd hebben moeten we nog een aardig stukje omhoog lopen naar de lodge en dan nog iets verder naar onze kamers. Gelukkig worden onze koffers voor ons naar boven gebracht.
Prachtige kamers hier! Er is een ruime hal, en dan echt een grote kamer. Ook de badkamer ziet er mooi uit. We checken even of het water warm wordt en ja, er komt een brede, warme straal uit de douche. Dat wordt vanavond lekker douchen.
Na de lunch bespreekt Carlos het plan voor de middag. In dit gebied moeten we 's avonds op zoek gaan naar de long whiskered owlet, het kleinste uiltje ter wereld. We zijn hier 3 nachten, dus we hebben ook 3 keer een kans om de uil in de schemering te gaan zoeken.
Volgens Carlos heeft het vandaag echter geen zin, omdat er geregeld een regenbuitje langs komt. In dit type weer zal de uil niet gaan roepen, en kunnen we hem dus ook niet gaan vinden.
We spreken daarom af om nu even een uur pauze te nemen, en daarna een rondwandeling door het reservaat te gaan doen.
Tijdens die pauze blijven we bij de kolibrie feeders die rond de eetzaal hangen. Nu kennen we de meeste soorten al, maar we kunnen het niet laten om opnieuw heel veel foto's te maken.
Er hangen ook feeders hogerop, bij de verspreid liggende kamers. Iemand heeft een mooie soort gezien bij de hoogste feeders, dus daar gaan wij ook naar toe. Helaas komt de emerald bellied puffleg nu even niet langs. Nou ja, we hebben nog een paar dagen.

Carlos komt ons hier ophalen, en dan volgen we het pad nog verder omhoog voor de rondwandeling. Eerst gaan we naar een uitkijktoren.
Deze toren zit alleen een beetje vreemd in elkaar, met stalen buizen vlak voor de trap, waar je overheen moet stappen, en op hoofd hoogte, waar je voor moet bukken.
Door de regen is er helaas niet veel te zien. We zien hoofdzakelijk vlinders. We blijven niet lang, en lopen helemaal naar beneden, naar de parkeerplek want daar vliegt geregeld een mooie soort rond.
We zien daar een bijzondere tody-tyrant, maar niet de soort die Carlos zoekt.
Als laatste avontuur van vandaag gaan we nu via een trail nog verder naar beneden, op zoek naar een endemische antpitta.
Het kost de nodige moeite, maar dan zien we hem! En Oscar zet hem ook nog op de foto. Wat een mooie afsluiting van deze dag.
Rond 18:30 gaan we weer naar boven richting onze kamer. We spreken af om een half uurtje later te gaan lijsten en te gaan eten.

Vandaag zijn er door de groep 45 vogelsoorten gezien waarvan wij er 32 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 22 nieuw voor onze levenslijst.
(15 van die 45 soorten zijn kolibries en daarvan hebben wij er 13 op de foto gezet)

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)