19-2-2020: Apen. (267 foto's)

We beginnen vandaag zonder ontbijt en gaan om 6:00 uur al op weg. Met de bus rijden we 15 km richting het noorden en gaan dan langs de, best wel drukke, weg vogelen. Het is dan ook de 5N, een grote doorgaande route van noord naar zuid door de Andes.
Er komt van alles langs, vrachtauto's, open vrachtwagens voor personenvervoer en tuktuk's. Als we verder lopen, zien we ook nog dat er door het laatste regenseizoen een stuk van de weg is afgeslagen en door linten is afgezet. Een buis hangt in het luchtledige, en is met een kabel aan een boom vastgeknoopt.
Er zijn meerdere watervalletjes die van de berg af stromen. Daar zijn een soort duikers onder de weg voor gemaakt, zodat het water zonder problemen te veroorzaken verder kan stromen.
Als we het wrak van een vrachtwagen een stuk lager naast de weg zien liggen begrijpen we dat het soms niet goed gaat. Hij is al aardig overgroeid. Nog een paar jaar en je ziet hem helemaal niet meer.
Langs de weg vinden we gelukkig ook een aantal leuke soorten zoals de buff-throated foliage-gleaner en cliff flycatcher. De cliff flycatcher hebben we ook in Brazilie gezien. Deze ziet er alleen toch wel anders uit: een witte kop in plaats van roestbruin, en veel donkerder vleugels. Wie weet wordt deze soort in de toekomst gesplitst.

Om 7:30 komen we aan bij het restaurant waar we gaan ontbijten. Maar eerst gaan we vanuit de eetzaal het dal bestuderen. Een kapucijner aapje steelt de show, als hij allerlei capriolen uithaalt vlak onder het balkon. Hij hoopt natuurlijk iets eetbaars van ons te krijgen, maar we geven hem alleen onze aandacht.
Mario heeft dan een nestje van een mannekin ontdekt bij de parkeerplaats, dus we lopen allemaal het restaurant uit, want dat is best bijzonder. Als we weer terug zijn bij het balkon komt er mixed flok langs met maar liefst 5 soorten tanagers. Leuk weer.
Inmiddels is het 8:00 uur, en gaan we toch echt ontbijten. Het blijkt dat Mario en Carlos zelf alles bij zich hebben aan broodjes, broodbeleg en eieren. Het restaurant verzorgt de koffie en thee, en bakt de eitjes.
De mensen die hier werken blijken boven de eetzaal in een paar kleine kamertjes te wonen. Als Jolanda heel even in de keuken een kijkje gaat nemen, ziet ze ook een box staan met een klein kindje. Zoals bijna overal bestaat de keukeninrichting uit een gasfornuis en een grote tafel met een zeil er overheen waaraan gewerkt wordt.
Het lijkt in niets op een Nederlandse keukeninrichting, of het nou bij je thuis is of bij een restaurant.
Als het ontbijt bijna op is, ziet Carlos in het dal een toucan. Die is natuurlijk toch belangrijker dan de laatste slokjes koffie of thee. De vogel zit ver weg. Als hij gaat vliegen kunnen we hem door het hele dal heen volgen.
Na de toucan komen er nog een paar aapjes langs. Leuk hoor. Om 9:00 uur geeft Carlos het sein om te vertrekken.

We rijden een klein stukje met de auto, en stappen vlak na een tunneltje uit.
We zijn nu in een ander dal, dus hopelijk zijn hier ook andere vogeltjes. We wandelen weer langs de weg en genieten van vergezichten, vogels, bloemen en ook nog een klein aapje.
Diep in het dal zien we een vrij grote groep swallow-tailed kite's boven de boomtoppen cirkelen. Tot nu toe zagen we ze boven ons cirkelen, dus dit geeft toch weer een heel ander perspectief.
Om 11:30 stappen we in de bus, en gaan we terug naar ons hotel in Tarapoto voor de lunch. We lopen eerst door naar de kamer om batterijen op te laden, want tijdens de wandeling bleek dat de reservebatterij ook leeg was omdat we die vergeten waren op te laden. Gelukkig ging het nog net goed, maar we moeten ze voor de middagexcursie wel goed opladen.

We genieten van een heerlijke lunch, en krijgen dan 45 min pauze. Om 14:00 uur vertrekken we richting een van de beginpunten van de Amazone rivier: de Huallaga river. Onderweg zien we een grote kettle met zwarte gieren: ze cirkelen op een warme opgaande luchtstroom omhoog.
Onze bestemming is een bos waar het barst van de musquito's. Wij hebben ons flink ingesmeerd met anti-mug lotion met deet, maar volgens Carlos helpt dat niet voldoende. Hij heeft lokaal een spuitbus met anti-musquito gehaald, en iedereen wordt zorgvuldig ondergespoten.
Bij Jolanda doet hij alleen het bovenlijf, en dan blijkt onderweg dat er tientallen musquito's op haar broekspijpen gaan zitten: Mario spuit het spul dan zorgvuldig rondom op haar broekspijpen en neemt ook de rest nog maar een keer mee. We dragen handschoentjes en een dunne bandana zodat ook onze handen, nek en hals goed beschermd zijn.
Als we in het bos zijn, gaan we een smal zijpaadje in waar veel kreupelhout onder de bomen groeit. Dit pad is echt vergeven van hele kleine musquito's. En er zitten ook hele leuke vogels. Er zijn antbirds, antshrikes en antwrens. Er zitten vast ook heel veel mieren in dit bos.
Als we het bos uit lopen zien we een trogon in een boom naast het grote pad zitten. We kunnen hem leuk bekijken. Thuis zien we op de foto's dat het er 2 waren.
Het is inmiddels 18:00 uur en het begint al te schemeren, maar als we op de terugweg langs de rivier rijden hebben we nog net voldoende licht om ook daar nog wat vogels te spotten.
Aan de overkant zien we groepjes western cattle egret over het riet vliegen die mooi oplichten in de laatste zonnestralen.
Op de zandbanken in het midden van de rivier barst het van de comb duck's. Ze zitten net iets te ver we om er echt een mooie foto van te kunnen maken.
De hoatzin, die Carlos in een boom recht onder ons heeft gevonden, zit gelukkig een stuk dichterbij waardoor het nog net lukt om acceptabele foto's te maken.
Een hoatzin is een heel vreemde vogel: De jonge vogels hebben klauwtjes aan hun vleugels, waarmee ze beter in bomen kunnen klimmen. Daarmee lijkt het een prehistorische soort, maar is dat niet.
We maken nog een mooi plaatje van de rivier in het licht van de ondergaande zon en gaan dan terug naar het hotel waar Oscar het avondritueel met de foto's uitvoert.
Om 20:15 gaan we lijsten en wordt het eten besteld. Mario en Carlos gaan weer ontbijtspullen halen in de stad, en zijn op tijd terug voor het eten. We gaan direct naar de kamers, en gauw slapen, want morgen moeten we weer vroeg op, en wordt het een hele lange reisdag.

Vandaag zijn er door de groep 73 vogelsoorten gezien waarvan wij er 59 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 20 nieuw voor onze levenslijst.
Behalve de nodige vogels zien we vandaag maar liefst 5 soorten apen.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)