18-2-2020: Van Waqanki naar Tarapoto. (232 foto's) Dit is de laatste dag in de lodge van Carlos, en voor het ontbijt pakken we onze koffers zo ver mogelijk in. Op de gebruikelijke tijd van 6:00 uur gaan we ontbijten. We nemen nu eens geen fototoestel mee, want dan kunnen we rustig eten. Als we bijna klaar zijn wordt er een speckled chacalaca in een boom gezien.
We rennen, voor zover dat op onze leeftijd lukt, naar onze kamer om een toestel te halen, en kunnen hem gelukkig nog vlak voordat hij weg loopt op de foto zetten. Tsja, zo zie je maar: toch altijd je fototoestel meenemen.
Een kwartiertje later vertrekken we met de de bus. Zonder bagage want we gaan nog niet naar Tarapoto, maar naar Morro de Calzada. Dat is een savannegebied midden in het grote amazone regenwoud.
Het is een vrij vlak en droog dal waar we doorheen rijden, met in het midden ineens een berg(je). Rond de berg is een bos, maar doordat het in het droge dal ligt, is het een droog bos en een heel andere habitat dan het omringende regenwoud. Met weer heel andere vogels.
Als we bij het droge bos aankomen is het helaas niet droog: het miezert, en de top van de berg zit in de wolken. Terwijl Mario de entree betaald, zetten wij alvast de vogels rond de ingang op de foto.
Daarna rijden we nog een stukje door met de auto naar het informatiecentrum van het park. Daar heeft Carlos een verrassing voor ons: in een boom zit een stygian owl. Deze uil zit hier gemiddeld 4 weken per jaar voor hij door trekt naar het warme noorden, dus het was niet zeker of hij er nog was.
Carlos verteld dat hij bij de Peruviaanse vogelaars beroemd is vanwege deze uil. Gelukkig voor ons is het is dus echt zijn specialiteit.
Daarna blijven we nog even onder het afdak van het informatiecentrum staan vogelen, totdat het weer droog wordt. Vanaf het hoger gelegen centrum zien we leuke soorten zoals een trogon, een becard en een forest elaenia.
Oscar vindt een grote nachtvlinder, en nadat Jolanda hem voorzichtig tussen wat latten vandaan heeft gemanoeuvreerd kan er een mooie foto van worden gemaakt.
Gelukkig wordt het wat droger en warmer dus kunnen we rond de voet van de berg gaan vogelen. De leukste vogels die we dan nog vinden is de white-browed purpletuft en de red-legged honeycreeper, een van de doelsoorten hier.
En dan zegt Oscar dat zijn foto's mistig zijn. Als hij samen met Jos zijn camera inspecteert, blijkt dat er gisteren tijdens zijn val toch wat water in is gekomen, waardoor er, nu het warmer wordt, condens in de camera is ontstaan.
Hij schroeft de lens los van de body, zodat de waterdamp er uit kan. Dat helpt, want nu zijn zijn foto's weer goed. Het is inmiddels 10:30 en met de bus gaan we naar onze volgende vogellocatie.
In de bus haalt Oscar de lens ook nog van de body af zodat het allemaal nog wat droger kan worden. De rest van de dag gaat het fotograferen gelukkig goed.
Bij Bodega Chelita, een private reserve, stappen we uit en wandelen we langs de weg omhoog. Er is een klein meertje, waar we een spot-winged antbird zien. En 5 minuten later zien we een groep apen door de bomen trekken: het zijn san martin titi monkey's, zeer zeldzaam, en wij zie zomaar een hele groep. Gaaf!
Carlos hoort een tinamou en hij probeert hem naar de weg te lokken. Het beest komt wel dichterbij, maar laat zich nog niet zien. Als er een lawaaige motor over de weg aan komt zijn alle kansen verkeken, en daarom gaan we weer terug naar de bus.
We rijden terug naar de lodge, waar we gaan lunchen. Na de lunch krijgt iedereen wat tijd om de koffer in te pakken en naar de bus te brengen. Omdat wij dat voor het ontbijt al hadden gedaan, lopen we nog een keer door de tuin. Bij de bloemen zit weer een rufous-crested coquette die mooi voor ons poseert. Dat is een leuk afscheid van deze mooie lodge.
Nadat we de Waqanki lodge verlaten hebben gaan we naar een park in het stadje Moyobamba. Daar gaan we op zoek naar een point-tailed palmcreeper. We zoeken de grote palmbomen af, en het duurt even voordat Carlos zegt dat hij er eentje hoort. We lopen in de richting van het geluid, en zien beweging in de top van de palmbladeren.
Eerst laat hij zich maar moeizaam zien, maar nadat hij een paar keer heen en weer is gevlogen, komt hij toch mooi in beeld. Een succesvolle tussenstop.
We stappen weer in de bus, en rijden naar Tarapoto. Onderweg stoppen we nog 2 keer. De eerste stop is bij Quiscarrumi, een kloof die onder de weg door loopt, en waar een broedkolonie oilbirds zit.
De oilbird is een nachtvogel en lijkt een beetje op een nachtzwaluw. Hij is er echter geen familie van. Het is een van de weinige vogels die, net zoals vleermuizen, echolocatie gebruikt als hij 's nachts op zoek gaat naar vruchten.
Normaal zitten ze diep in een grot, maar hier zitten ze, goed zichtbaar vanaf de weg, in een kloof.
Een kwartier voordat we in Tarapoto arriveren stoppen we bij een brug over de Rio Cumbaza. Vanaf de brug bestuderen we de vogels in de rivier. Er zitten heel wat kwakken, en nog een paar andere reigers. Ook zit er de enige ijsvogel die we deze reis zien.
Carlos ziet door de scoop, dus ver weg, een paar steltlopers. Jolanda maakt daar wel foto's van, maar heel erg succesvol is het niet. Maar elke soort die op de foto staat telt.
Daarna gaan we echt naar het laatste hotel van de reis waar we om 18:00 uur inchecken. We zijn dus mooi op tijd.
De kamer is groot en onderverdeeld in 3 ruimtes: een zitkamer en een grote slaapkamer met daartussen de badkamer. Dat is fijn, want zo hebben we voldoende ruimte om de koffers om te pakken en klaar te maken voor de vliegreis.
De douche geeft een heerlijke, flinke straal lekker heet water. Dat hebben we toch geregeld gemist.
Na het ompakken gaan we wegen hoe zwaar de spullen zijn die we achter gaan laten, en hoe zwaar de nieuwe T-shirts zijn. We laten meer achter dan dat we nieuw meenemen, dus onze koffers zijn op de terugreis netjes op gewicht (en niet te zwaar zoals op de heenreis).
Om 19:00 uur gaan we naar het restaurant van het hotel en gaan we lijsten en eten.
Vandaag zijn er door de groep 72 vogelsoorten gezien waarvan wij er 64 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 13 nieuw voor onze levenslijst.
Klik op een foto voor een groter beeld.
   (Google Map van deze dag)
(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)