14-2-2020 Rain delay. (173 foto's)

Als we wakker worden regent het. Met een paraplu lopen we naar de eetzaal voor het ontbijt om 6:00 uur.
De bedoeling is dat we vandaag rondom de lodge in het Rio Nieva reservaat gaan wandelen. Maar dan moet het wel (snel) droog worden.
Na het ontbijt regent het helaas nog steeds flink en daarom blijven we in de eetzaal zitten wachten.
Als er een agouti bij de eetzaal komt kijken, leven we even op. Hij is schichtig en dus snel weg, maar het lukt om hem op de foto te zetten.
Het is een andere soort dan die we in Brazilie hebben gezien. Die was licht bruin en deze is zwart.

Na 1,5 uur gaan we toch maar naar buiten, en gaan we vanonder een afdakje zoeken naar vogels. Gelukkig wordt het langzaam wat droger en er verschijnen inderdaad een paar soorten. Wij zijn vooral verrast door de felle kleur van de grasgroene tanager.
Om 9:00 uur komt er een mixed flock langs, en is het scoren geblazen. Inmiddels is het bijna droog, dus we gaan de flock achterna. Een van de soorten die er tussen zit is een lulu's tody-flycatcher. Wat een schattig en kleurrijk vogeltje is dat.
Het is een zeldzame soort en dat is altijd extra leuk om op de levenslijst te kunnen zetten. Als de flock uit beeld verdwijnt lopen we naar beneden, richting de parkeerplaats. Daar start het trail dat we vandaag gaan lopen.
Als we langs de keuken lopen, zien we dat een van die muren vol zit met nachtvlinders. Die zijn 's nachts op de lampen af gekomen. Jolanda gaat er een paar van op de foto zetten.

Vanaf het trail kunnen we af en toe ver het dal in kijken. Ver onder ons zien we onder andere een paar tanagers langs komen. We volgen het trail, en komen uit bij de houten uitkijktoren. We gaan niet naar boven want het is alweer bijna lunchtijd, dus we gaan naar de eetzaal.
Als we naar binnen lopen, begint het weer te regenen. Goede timing dus. Na de lunch is het weer droog, en in het pauze uurtje gaan we weer naar de feeders bij de hoogst gelegen kamers. En nu zien we hem wel: de emerald-bellied puffleg. Een kleine, groen glimmende, kolibri.
We kunnen er ook leuke foto's van maken. Missie geslaagd.
Om 15:00 uur gaan we met de auto op pad, en gaan we langs de weg vogelen. We rijden heel langzaam, en Carlos hangt half uit het raam om te kunnen luisteren of hij goede soorten hoort. In dat geval stoppen we, en wordt er geprobeerd die soort naar ons toe te lokken.
We gaan ook kijken bij een snelstromend riviertje. En daar zit een nieuwe tyrannulet. We zien nog een paar leuke soorten, maar niet de mixed flock waar Carlos op had gerekend. Volgens hem hadden we veel meer soorten moeten vinden, maar door het slechte weer valt dat tegen.

Als we terug zijn bij de lodge, gaan we het trail lopen naar de plek van de long-whiskerd owlet. Daar gaan we onder een afdak zitten wachten tot het donker wordt. Dan wordt de uil gelokt door het afspelen van zijn roep. We horen hem antwoord geven, dus dat is veelbelovend.
We horen dat hij dichterbij komt, en een stuk boven ons gaat zitten. En dan gaat hij weer verder weg zitten roepen. Dat is dan weer niet gunstig.
Inmiddels is het echt donker geworden en zien we geen hand voor ogen. En dat is letterlijk. Oscar zwaait zijn hand voor Jolanda haar ogen, maar die ziet helemaal niks.
Wat we wel zien is een klein lampje. Komt daar iemand aan? En dan nog een lampje. En dan ineens een heleboel lichtjes, die overal om ons heen oplichten en weer uitdoven: vuurvliegjes! Nou dat is ook heel leuk.
We blijven tot 20:00 uur in het bos, en geven het dan op. De uil komt helaas niet dichterbij, we zullen het dus nog een keer moeten proberen.
De terugweg over het trail is in het donker een heel avontuur. We hebben hoofdlampjes en een sterke straallamp bij ons, maar toch is het lastig om over het ongelijke pad terug naar de lodge te lopen.
We gaan eten, lijsten en dan de foto's van de kaartjes halen.

Vandaag zijn er door de groep 45 vogelsoorten gezien waarvan wij er 37 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 22 nieuw voor onze levenslijst.
(11 van die 45 soorten zijn kolibries en daarvan hebben wij er 10 op de foto gezet)

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)