10-8-2014: Naar de 'oorsprong' van de Nijl en vogelen in Mbabira forest en door naar Entebbe (142 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 6:00.

Het is onze laatste dag in Oeganda. In ieder geval van deze vakantie. Misschien komen we nog wel eens terug.
Na het ontbijt gaan we eerst naar een uitkijkpunt langs de Nijl, om daar de oorsprong van de Nijl te zien. Althans, tussen 1862 en 1962 werd het beschouwd als de oorsprong van de Nijl.
Vanaf een uitkijkpunt zien we de rots waar John Hanning Speke in 1862 stond, toen hij het begin van de Nijl ontdekte. Hier stroomt de Nijl namelijk lake Victoria uit.
100 jaar later is men voorbij lake Victoria gaan zoeken naar de bron van de Nijl. Toen kwam men in het Rwenzori gebergte uit, daar waar wij de gorilla's gezien hebben. Daarmee werd de Nijl nog langer.

Uiteraard zoeken we hier ook naar vogels. Vooral de overvliegende grijze roodstaart papegaaien zijn erg leuk.
We steken weer terug de Nijl over, en gaan we naar Mabira forest. Alfred ziet en hoort natuurlijk weer heel veel soorten, maar wij weten er maar een paar op de foto te krijgen. Bos blijft moeilijk.
In een vrucht-dragende boom midden in een akker naast het bos, zit een (nieuwe) barbet. We lopen daarom voorzichtig dwars over de akker heen. Hij is echter nogal schichtig en blijft verscholen zitten. Helaas geen foto.
We zien wel een paar andere leuke soorten, dus het was niet voor niks. Daarna lopen we weer terug naar de hoofdweg, waar Paul de auto geparkeerd heeft.

Om 12:00 uur gaan we voor de lunch naar Rainforest Lodge. Een erg mooie lodge. We gaan nog even de tuin, bos en vervolgens de akkers rondom de lodge bekijken in plaats gewoon te zitten wachten tot het eten klaar is.
Dat eten is overigens van hoge kwaliteit, en erg lekker.
Na de lunch moeten we weer door Kampala heen, om naar Entebbe te kunnen rijden. Weer langs eindeloze marktstalletjes, verkeersopstoppingen en stank.
We komen om 16:45 aan bij het hotel waar onze reis is begonnen. We krijgen een zogeheten dagkamer, zodat we ons kunnen douchen en verkleden. Ook moeten we onze koffers weer ompakken voor de vliegreis. Alles moet er weer in: statieven, camera's, souvenirs.
Het past, maar het gewicht zal wel niet kloppen.
We eten in het hotel, en daarna worden we naar het vliegveld gebracht. Daar nemen we afscheid van Paul en Alfred.
Bij het inchecken wordt er gelukkig niets over het gewicht gezegd, maar een van onze tassen blijkt gescheurd te zijn, en die laten we omwikkelen met plastic. Zo zullen we alles wel heelhuids thuiskrijgen.

Vandaag hebben we 50 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 10 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag; Google Map van de wandeling)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)