8-8-2014: Big day 3: op zoek naar de chimpansee en vogelen in Kibale forest national park (142 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 4:30.

Het is Big Day nr 3: we gaan op zoek naar de chimpansees.
We staan zo vroeg op omdat we eerst bij zonsopkomst op zoek gaan naar de groene Pitta. Dit kleine vogeltje voert in het schemerlicht 's ochtends zijn paringsdans uit.
Dat is het enige moment dat hij geluid maakt, en je een kans hebt om hem te vinden.
Na een korte autorit, waarbij we eerst onze gids ophalen bij het chimpansee'office', lopen we om 6:45, nog in het donker, het bos in. Wij zijn niet zo goed voorbereid want we hebben geen zaklamp bij ons, dus lopen we vlak achter de park-gids.
Deze gids weet waar de Pitta's ongeveer zitten, en daar lopen we over een bospaadje naar toe.
Daar laat hij ons wachten, en loopt zoekend verder het bos in. Even later komt de gids ons halen, en kan hij de vogels aanwijzen.
Er zijn er 2, hoog in de bomen. Jolanda ziet beweging achter de blaadjes, en ze hoort hem: een soort kort tromgeroffel. Helaas blijft het daarbij. Een foto zat er absoluut niet in: veel te weinig licht, en veel te weinig vogel.
Om 7:15 stoppen de vogels met hun paringsritueel. Ze gaan fourageren op de grond, en verdwijnen definitief in het bos.

We gaan daarom terug naar de auto voor deel 2: de chimp tracking. Hier wachten we op een aantal mensen die geen interesse hadden in de Pitta zoektocht.
Vervolgens lopen we een klein stukje langs de weg, en gaan dan aan de andere kant het bos in. Daar hebben de chimpansees vannacht in nesten hoog in de bomen geslapen.
Als we daar aankomen zien we dat er meerdere touristengroepjes met hun gidsen tussen de bomen naar boven staan te kijken. Bij chimpansees mogen duidelijk veel meer mensen tegelijk aanwezig zijn.
De chimps worden langzaam wakker, en komen uit hun slaapbomen naar beneden. Daarna gaan ze in hoog tempo naar een fruitboom voor hun ontbijt.
Wij moeten dus dwars door het bos achter ze aan lopen/rennen. Ook hier blijven ze allemaal hoog in de boomkruinen zitten. En dat maakt het erg lastig om leuke foto's van ze te maken.
Op hun gemak plukken ze de vijgen, eten het vruchtvlees, en laten de pit vallen. Zo nu en dan roepen ze naar elkaar en dan galmt het echt door het bos.

Na een tijd is het blijkbaar tijd voor wat groenvoer. Ze komen weer naar beneden, en lopen naar de rand van het bos een moerassig gedeelte met riet in. Daar gaan ze in kleine boompjes zitten om de blaadjes te kunnen eten.
Hier kunnen we gelukkig wel mooie foto's maken. Als we vanuit het moeras door de bomenrij heen lopen, staan we ineens op een akker. Iets verderop staan mensen het land te bewerken. Ongelofelijk hoe dicht bij de mensen bij het woongebied van de chimpansees leven.
Een van de chimps heeft een misvormde hand. Zijn pols is gebroken en verkeerd geheeld. Of dit door een val of een strop is is niet te bepalen.
Ook bij de chimpansees hanteren ze de 1 uur tijdslimiet. Tussen onze eerste foto en laatste foto zit weliswaar 2 uur, maar we hebben bijna 1 uur besteed met achter de chimps aanrennen, dus per saldo klopt het wel.
Met heel veel foto's gaan we terug naar de auto. Hier is geen ceremoniele afsluiting met certificaat, maar het was wel een hele geslaagde tracking.

We gaan naar de lodge voor de lunch, maar omdat onze kleding en wij heel erg vies zijn geworden van het dwars door het bos heen lopen, nemen we eerst een douche en schone kleding. Ook verhuizen we naar de andere tent.
Die tent ligt iets dichter bij het hoofdgebouw: het is nu maar 270m lopen, maar het hoogteverschil is nog steeds 22 m. Leuk feitje van de gps.

Na de lunch gaan we om 14:00 uur vogelen in de omgeving. We beginnen in de tuin van een lodge met kampeerplekken voor backpackers.
Achterin de tuin, onder dichte begroeing, lokt Alfred een flufftail. Een klein oranje-zwart grondvogeltje dat verborgen onder een omgevallen boom, langs komt rennen. We hebben een foto, maar helemaal zuiver is deze niet.
Vanuit de tuin lopen we om een moeras heen en komen op een straat langs akkers en huizen terecht. Daar worden we, twee rijke blanken met dure fotoapparatuur, natuurljk weer uitgebreid en van afstand bekeken.
Maar niet iedereen denkt zo over ons: als we op een gegeven moment stilstaan bij een black bishop komt een nieuwsgierig jongetje ons gewoon helpen bij het vinden.

Vandaag hebben we 27 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 10 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag; Google Map van de chimpanseetocht)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)