5-8-2014: Vogelen bij de lodge en omgeving en door naar Fort Portal (159 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 6:00.

We ontbijten vanmorgen buiten op de veranda, want in het restaurant is nog steeds geen licht. De generator is nog niet gerepareerd omdat de monteur helemaal uit de stad moet komen.
Daarna beginnen we met een wandeling naar de 'waterhole' van de lodge. Het is best spannend om zo vlak bij het grote wild (olifant, buffel, nijlpaard) te gaan wandelen. We lopen namelijk echt in de voetsporen van de olifant die we gisteren vanaf de veranda hebben bekeken.
Onverwacht vinden we in de drinkplaats een mooie rode snip. Zelfs Alfred is enthousiast over deze leuke aanwinst op onze vogellijst. Als we alles wat er rondscharrelt hebben gefotografeerd, wandelen we terug richting lodge.
Daarna gaan we met de auto naar een laantje bij Ruirizi. Dit laantje loopt langs een moeras, met aan de ene kant hoog gras, en aan de andere struiken.
Het dak gaat open en net als we gaan staan verschijnt er ineens een olifant op het pad, die naar het moeras wil. Er volgen nog meer olifanten, die door het hoge gras op 2 meter vanaf het pad onzichtbaar zijn.
Oscar moet blijven staan, zodat hij kan zien of er nog meer olifanten aankomen, en als hij zegt dat het veilig is, kan Paul doorrijden.
Na een stukje rijden stappen we uit om te gaan wandelen waarbij de auto haasje-over met ons doet zodat Paul nooit ver weg is.
Tijdens die wandeling vinden we een aantal leuke kleine vogelsoorten waaronder meerdere wattle-eyes. Niet zeldzaam, maar wel de meest opvallende soort.

Voor de lunch gaan we terug naar de lodge. We hopen dat de generator het weer doet, zodat we de gadgets alsnog kunnen opladen.
Helaas is er nog steeds geen stroom, dus ook de lunch gebruiken we op de veranda, waardoor we wel leuk op de drinkplaats kunnen uitkijken.
Als we een beetje mopperen, over de niet nagekomen belofte dat er tijdens de lunch stroom zou zijn, blijkt er ineens een kamer te zijn met voldoende eigen solar-power om batterijen mee te kunnen opladen.
Alfred geeft ons 1,5 uur de tijd om op te laden. Dat moet genoeg zijn.
Jolanda is na zoveel lange, intensieve dagen, erg moe, dus die gaat even slapen. Om haar niet te storen gaat Oscar nog maar eens bij de drinkplaats kijken.

Opgeladen en uitgerust pakken we alle bagage in, en daarna gaan we in een ruk naar Fort Portal. Onderweg passeren we weer de evenaar en zijn dus weer 'thuis' op het noordelijk halfrond.
Omdat we nu over een drukke weg rijden zijn hier alleen maar markeringen en geen toeristenstalletjes, dus er wordt niet gestopt.

In Fort Portal, volgens Alfred de enige plaats in Oeganda met een Engelse naam, overnachten we in de Tooro lodge.
Deze lodge is een alternatief op de originele planning, zodat we niet in het onrust-gebied rond Semuliki National park hoeven te overnachten.
De Tooro lodge ligt wat aan de rand van de stad, en is omringd door stevige muren. Er is ook permanent een bewapende bewaker aanwezig. Er is een grote tuin, waar we een uurtje gaan zoeken naar de aanwezige vogels.

Alfred en Paul gaan naar de stad, om inkopen te doen voor de picknicklunch van morgen. Dat kunnen ze in deze lodge blijkbaar niet voor ons regelen.
Helaas, zo blijkt, is de vorige manager vertrokken, en heeft de assistent het overgenomen. Er is ook geen echte kok. De vrouw die vroeger de tafels dekte, staat nu in de keuken.
Dat merken we duidelijk aan ons avondeten: aardappels en gekookte kip. Geen echt succes dus. Ook de service laat te wensen over. Maar ja, beter dit en veilig, dan het gevaar om betrokken te worden bij onlusten.
Alfred en Paul zijn laat terug uit de stad, en besluiten om niet in de lodge te gaan eten: ze moeten toch terug, omdat er iets aan de auto stuk blijkt te zijn.

Vandaag hebben we 63 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 7 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)



Onderweg

Fort Portal