2-8-2014: Big day 2: op zoek naar de berggorilla in Bwindi impenetrable national forest (131 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 06:00 uur.

Vandaag is de grote Big Day, de dag waar de vakantie omheen gepland is, we gaan op bezoek bij de berggorilla's.
Na het ontbijt en het meekrijgen van de inmiddels vertrouwde picknicklunch, gaan we met de auto helemaal naar het beginpunt van ons gorilla-avontuur. 200 m verderop.
We krijgen eerst binnen een filmpje te zien, met wat we kunnen verwachten, en dan buiten een info-sessie.
Er zijn in het gebied 3 gorilla-families die vandaag vanaf dit vertrekpunt bezocht mogen worden. We moeten kiezen welke familie wij naar toe willen. Omdat wij wat aarzelend om ons heen kijken, stuurt Paul ons naar het bordje van de Rushegura groep.
Daar verteld onze dag-gids wat de regels zijn, en hij verteld iets over deze familie.

We moeten minimaal 7 meter afstand tussen ons en de gorilla's aanhouden. Er mag gepraat worden, maar niet hard. We mogen niets eten of drinken terwijl we bij ze zijn. Er zijn al trackers het bos in om ze te zoeken. Die trackers weten waar ze vannacht hebben geslapen, en vanaf dat punt wordt dan gezocht.

De Rushegura groep heeft 3 weken geleden hun silverback verloren. Hij was 40 jaar, en is door ouderdom overleden. Zijn jongere broer Kabukojo heeft nu de rol van silverback. Hij is pas 15 jaar oud. Doordat hij nu de baas is, veranderd zijn hormonenhuishouding en begint zijn zilveren rug en punthoofd te ontwikkelen. Zijn rug is daardoor nog niet zo erg grijs als van oudere silverbacks.
In aanwezigheid van een silverback, wordt dit proces bij andere volwassen mannetjes in de groep onderdrukt.
2 dagen geleden is een volwassen vrouwtje verhuisd naar een andere familiegroep. Dit gebeurt vaker, en is om inteelt te voorkomen. De groep bestaat naast de nieuwe silverback nu nog uit 1 volwassen man (Klembezi), 2 volwassen vrouwen (Karungi en Buzinza), 1 tiener-meisje, 2 tienerjongens, 3 kinderen en 1 peuter. De peuter, Kabunga, is het kind van Buzinga.
Karungi is in verwachting.

Omdat het een pittige hike wordt, huren we een drager: Joseph. Al ons water en eten zit in Jolanda haar rugtas, en deze jongen zal die voor ons dragen. Ook wordt er een gorilla-stok voor Jolanda geregeld, zodat zij daarop kan steunen bij moeilijke en steile stukken.
Op een gegeven moment neemt hij zelfs de camera van Jolanda over zodat zij allebei haar handen kan gebruiken bij het wandelen en die heeft ze ook nodig.

De Rushegura groep zit vrij ver weg, en we moeten eerst een stuk met de auto om op loopafstand te kunnen komen. Daarom had Paul ons hierheen gestuurd. Alfred is er niet bij en hij heeft nu ruimte in de auto om de gids en een stagiare mee te laten rijden.

We moeten 2 bergruggen over voordat we bij het oerwoud zijn. De wandelpaden zijn ruw, en erg stijl. Het tempo ligt ook vrij hoog. Hierdoor zitten we alle twee op de 2e klim helemaal stuk. Oscar twijfelt er zelfs aan of hij het wel gaat halen, en dat wordt opgemerkt door de gids die ons meteen moed in komt spreken: gewoon rustig aan doen.
Het zegt ook dat ze daar een uitspraak voor hebben 'you in Europe have watches, we have time'
Hij verteld dat hij jaren geleden de eer heeft gehad om onze prins Bernard te mogen gidsen. Prins Bernard was al erg oud, en heeft helaas halverwege op moeten geven, maar van ons accepteert hij dat niet. En als we straks bij de gorilla's zijn, belooft hij dat we deze zware tocht gelijk vergeten.
Hij heeft gelijk: na een klim van 350m in 3 km zijn we over de bergruggen heen.
Dan moeten we alleen nog een stuk over relatief vlak terrein. We moeten ook dwars over een groot stuk afgebrand oerwoud lopen. Dat brengt op deze bijzondere dag dan toch ook een spijtig gevoel bij Jolanda teweeg.

In het bos ontmoeten we de trackers. We moeten de rugtassen bij hun achterlaten, en lopen richting de gorilla's. Die blijken alweer een stukje verder getrokken te zijn, dus er wordt opnieuw gezocht. Hierbij lopen we weer langs onze rugtassen en omdat we wat vergeten waren kunnen we dat nog even corrigeren.
Maar dan zien we de eerste! Hij zit bovenin een struik in het volle zicht te eten. Geweldig. We lopen verder, totdat we midden tussen de gorilla's zijn.
Dan wordt de tijd gestart. We mogen vanaf nu een uur blijven.
Er is een klein stroompje waar ze uit drinken. Verder zitten ze allemaal te eten. De meeste op de grond, sommigen ook hoog in de bomen.
Jolanda voelt opeens een zachte tik op haar schouder. In de veronderstelling dat dat Oscar is, kijkt ze om, en kijkt rechtstreeks in de ogen van een gorilla. Die is alleen nieuwsgierig, en loopt dan door.
De gorilla's hoeven zich niet aan de 7m afstand te houden.
Ook de kleuter blijkt ondeugend en nieuwsgierig, en komt regelmatig dichtbij om te kijken naar een camera of een kledingstuk. Dat is best spannend voor hem, en hij maakt rare draaien en koprollen als hij terug naar zijn moeder gaat.
Het zwangere vrouwtje ontdekt een mierennest, en graaft het nest uit om de mieren op te eten. Zij kan die extra eiwitten wel gebruiken. Dit is zo ongeveer het grootste waar gorilla's op jagen. Verder zijn het echte groente-eters.

Omdat de jonge silverback heel relaxed is, is de hele groep relaxed en komt regelmatig veel dichterbij dan 7m. De gids blijft maar zeggen 'you are very lucky'.
Helaas zegt hij op een gegeven moment ook 'it is time, we have to leave'. Het uur blijkt voorbij gevlogen te zijn.

We lopen vervolgens eerst tot halverwege de bosrand, voordat we gaan zitten voor de lunch.
De terugweg is gelukkig niet zo zwaar als de heenweg, omdat we nu voornamelijk bergafwaarts gaan. We rijden met de auto weer terug naar het startpunt, en krijgen daar ons tracking certificaat. Een mooie afsluiting voor een top-dag.
Het is 15:00 uur, dus we hebben nu een paar rustige uurtjes over om de foto's en filmpjes van vandaag te bekijken.
Daarna gaat Jolanda even shoppen bij de souvenirs stalletjes en Oscar gaat nog even op vogeljacht.

Vandaag hebben we 15 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 1 nieuwe Oegandese soort.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag; Google Map van de gorillatocht)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)