31-7-2014: Van Ruhizha via de 'neck' naar Bwindi impenetrable national forest en kort vogelen in BINF (220 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 06:00 uur.

Vanmorgen moeten we alles inpakken want we trekken verder naar een volgende lodge. We krijgen weer zo'n lekkere "packed lunch" mee voor onderweg.
Vandaag rijden we naar Bwindi n.p. via "the neck". We vogelen eerst nog een keer hoog in de bergen. Als we 700 m lager zijn, gaan we ook uitgebreid langs de weg vogelen, om de vogels van het laaggebergte te kunnen zien.
Bij een riviertje legt Paul een deken op een heuveltje, zodat we lekker kunnen zitten voor de lunch. We bekijken de langslopende mensen in hun kleurrijke kleding.
Een paar keer komt er een plaatselijke "bus" langs: een volgeladen vrachtwagen met mensen die achterin de bak staan.
Volgens Alfred kunnen er makkelijk 36 mensen in, als het maar mannen zijn. Vrouwen zijn bang om er uit te vallen, en die willen zitten, waardoor er minder mensen in de auto passen.
Jolanda geeft die vrouwen geen ongelijk: die zou ook willen zitten.

We zijn vroeg in Bwindi view camp, en gaan na het inchecken alvast in de omgeving wat vogelen. We mogen nu nog niet echt het bos in, omdat we geen bewapende gids bij ons hebben.
Er zijn in dit gebied 7 verschillende soorten sunbird, waarvan we er nu al 6 zien. Voor de 2e keer zien we de black billed turaco ver weg door de boomkruinen verdwijnen. Weer geen foto. Helaas blijft het daar bij.
Wel maken we het apalis-trio vol, en zien we onze eerste illadopsis. Al met al een goede vogeldag.

's Avonds bij het eten verteld Paul over de geschiedenis van Oeganda. Hij begint in 1963, als Oeganda na 70 jaar een Engelse kolonie geweest te zijn, zelfstandig wordt. Er waren 56 verschillende stammen in Oeganda, met allemaal hun eigen koningen of ander leiders.
Idi Amin heeft alle blanken het land uit gestuurd, en ook alle koningen en andere leiders verbannen.
De huidige president is op een voorzichtige manier bezig om dat allemaal weer terug te draaien: acceptatie van blanken, en het toestaan van de diverse koningen die binnen de republiek zo hun eigen ding mogen doen.
Helaas blijkt dat laatste voor de nodige spanningen te zorgen. Als de ene clan zijn koning terug krijgt, wil de andere dat ook.
Dat geeft zo nu en dan stammenoorlogen met soms dodelijke afloop. Vlak voor onze vakantie is in een van de gebieden waar we later naar toe gaan zo een stammenoorlog geweest.
Ondanks dat het er nu weer rustig is, heeft Alfred toch besloten om ons programma daar op aan te passen. Hij levert ons graag heelhuids af.
Na al deze informatie gaan we nog even foto's kijken, en dan slapen.

Vandaag hebben we 60 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 33 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)