28-7-2014: Game-drive in Lake Mburo national park en boottocht op Lake Mburo, daarna door naar Kabala (145 foto's)

Vandaag gaat de wekker af om 5:40.

Vanmorgen moeten de koffers ingepakt zijn, want na de lunch gaan we verder naar een volgende lodge.
Het is nog schemerig als we naar het centrale gebouw lopen voor het ontbijt. Dat betekent dat de nachtzwaluwen nog rondvliegen, op zoek naar hun slaappplaats. Nu zien we ze allebei, en Oscar weet er zelfs een foto van te maken.
Niet een erg goede foto, want daar is het nog te donker voor, maar wel herkenbaar. Er vliegen 2 soorten rond, maar de "gewone" is te snel voor de foto.
Na het ontbijt gaan we weer een gamedrive doen in Lake Mburo NP. Het dak gaat weer open, en we rijden zo rustig richting het meer. We zien oa turaco's. Wat een gekke beesten zijn dat toch. Ze eten kleine bessen, waardoor je ze op vrucht-dragende bomen kan vinden.

Tijdens de boottocht is er speciale aandacht voor de finfoot. Deze vogel lijkt een beetje op een fuut. We zien er al een binnen 10 m van de aanlegsteiger. Die is dus binnen.
Rond het meer zitten ook veel leuke reigersoorten, ijsvogels en de visarend. O ja, en in het water liggen natuurlijk de nodige nijlpaarden.

Vlak nadat we bij de lodge zijn aangekomen voor de lunch gaat het weer heel hard regenen. Alle zitkussens lagen buiten op de rotsen te drogen. Die worden haastig naar binnen gehaald voordat ze weer helemaal nat worden.
Ondanks plastic zeilen die aan het dak worden opgehangen, wordt de eetzaal weer behoorlijk nat. Volgens de eigenaresse horen dit soort buien pas in september te komen, en zijn er nu bepaalde spullen niet om alles droog te houden.
Tja, alles en iedereen wacht de bui af, en als het opklaart wordt er pas een tafel gedekt, en kunnen we gaan eten.

Daarna beginnen we aan de lange rit naar het zuid-westen van Oeganda. Onderweg wordt gelukkig af en toe gestopt om naar vogeltjes te zoeken, en de benen te strekken.
De snelweg waar we op rijden is ernstig versleten. Alleen het middendeel is nog asfalt, de rest is afgebrokkeld door het gebruik. Ook zitten er de nodige diepe gaten in, waar Paul omheen moet sturen.
Er wordt hard gewerkt om de weg te vernieuwen, maar dat gaat heel anders als bij ons.
Er worden onder de weg door water-afvoer kanalen gemaakt, die voorlopig iedere zoveel km zorgen voor een opbreking in de weg.
Dan komen we bij de echte wegwerkzaamheden: Het verkeer wordt via de aarden berm er langs geleid, wat voor een flinke file zorgt. Door de vele regen van de afgelopen dagen is alles modderig geworden.
Zo erg, dat een vrachtauto die overal langs wilde, nu volkomen vast zit in de modder. Ook een van de zware wegwerk-auto's is tot zijn assen in de modder weggezakt. Zij hadden duidelijk toch ook gerekend op droog weer in het droge seizoen. :-)
Als we door de opstopping heen zijn, is de nieuwe weg erg mooi en breed, en kunnen we goed doorrijden.

Om 19:00 uur komen we aan in Kabale. Vannacht slapen we in deze stad, omdat het te ver is om in 1 keer naar Bwindi NP te rijden.
Rond het hotel is een mooie tuin, maar het is al te donker om op vogel-jacht te gaan.
Het hotel lijkt vrij oud te zijn, en diverse zaken in de hotelkamer zijn stuk, of, zoals een deurklink, ontbreken. Gedurende de reis blijkt dat standaard te zijn. Alles doet het, zo ongeveer. Op z'n Afrikaans dus.
Na het eten gaan we de foto's van de eerste 2 dagen bekijken, voordat we gaan slapen.

Vandaag hebben we 55 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 24 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag; Google Map van de boottocht)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)