27-7-2014: Vogelen rond Rwakobo rock en game-drive in Lake Mburo national park (229 foto's)

We mogen vandaag nog uitslapen tot 7:30. Daarna zal de wekker veel vroeger afgaan.

Na het ontbijt, die we nuttigen in een overdekte buitenruimte, gaan we wandelend vogelen rond Rwakobo rock en na de lunch doen we een game-drive in Lake Mburo national park.
Tijdens het ontbijt zetten we natuurlijk al de nodige vogels op de foto, ook al is het licht nog niet al te best.

Door de regenbui van gisteren is het deze ochtend mistig. Niet door laaghangende bewolking zoals bij ons, maar door opstijgende waterdamp. Gelukkig lost het snel op als de zon opkomt.
We gaan vanmorgen op en onder Rwakobo rock op zoek naar vogels van de droge savanne. Met name gaan we op zoek naar de red-faced barbet, een bijzonderheid van dit gebied.

Alfred, die zichzelf de beste vogelaar van Oeganda noemt, blijkt elk vogelfluitje te horen, en weet dan precies welke soort het is. Hij weet ook welke soorten we nog niet hebben, en welke dus interessant zijn.
Hij heeft een richtmicrofoon, en neemt daarmee het vogelfluitje op. Vervolgens speelt hij het dan via een mini-speaker weer af. Op die manier lokt hij de gewenste vogel uit zijn schuilplaats, en naar ons toe.
Wij kunnen hierdoor goede foto’s maken en krijgen heel veel soorten te zien.
Als Alfred tijdens de wandeling zelf enthousiast wordt, en zijn eigen camera tevoorschijn haalt voor een slate-colored boubou, weten we dat dat een bijzondere soort is. We maken er maar een paar extra foto's van.
Het terrein is vrij open, met (boom)cactussen en hier en daar een acacia of een struik. Het is dus relaxed wandelen.
Aan het einde van de wandeling gaan we tussen de rotsen van de Rock op zoek naar slapende nachtzwaluwen. We vinden er 2. Voor ons een primeur, dus erg gaaf. De red-faced barbet hebben we helaas niet gevonden.

De lunch hebben we in de lodge en ook nu schieten we de nodige foto's van vogels die langs komen.
Na de lunch doen we een gamedrive in Lake Mburo NP.
Het dak van de jeep gaat open, en wij kunnen staand het landschap overzien. We zien behalve vogels hier ook veel groot wild zoals zebra's en buffels. Rond 17:30 moet het dak dicht omdat het weer gaat regenen.
Ivm de regen besluiten we daarom om het geplande boottochtje op het meer uit te stellen tot morgenochtend.
De lichte bui verandert vervolgens in een zware stortbui met veel draaiwinden. Het regent zo heftig, dat we de weg voor ons niet eens meer kunnen zien. Daarom gaan we terug naar de lodge.
Daar blijkt dat de regen voor de nodige wateroverlast heeft gezorgd. De vloer van het hoofdgebouw staat blank, tafels en stoelen bij de zijkant zijn doorweekt.
Ook ons huisje is niet droog gebleven: dekens nat, handdoeken nat, vloer nat. Onze XXL-tassen zijn ook nat. Door mijn gewoonte om alle tassen afgesloten te houden, omdat ik er geen ongedierte in wil hebben, zijn onze spullen zelf gelukkig droog gebleven.
Als we naar het centrale gebouw gaan voor het avondeten, melden we de nattigheid. Housekeeping zorgt voor droge spullen terwijl wij aan het eten zijn, zodat we daarna kunnen douchen.

Vandaag hebben we 73 vogelsoorten gefotografeerd, waarvan 54 nieuwe Oegandese soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag; Google Map van de wandeling)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)