2-11-2012: Hele dag in Chobe National Park met 's morgens game-drive en 's middags boottocht op de Chobe-rivier. (163 foto's)

Dag zestien is weer een game-drive/boottocht dag. De laatste die we deze vakantie zullen hebben.

Om 5:15 staan we op om een zonsopkomstgame-drive te doen. Er is dan een grotere kans om een luipaard te zien.
Er is nog geen ontbijt, maar wel koffie en thee. Samen met eigen sultana's redden we het daarmee wel tot we terug zijn.
We gaan hetzelfde park in als waar gisteren de leeuw gespot werd.
Op ons verzoek stoppen we regelmatig voor vogels en andere dieren, maar op een gegeven moment negeert de gids ons en rijd stevig door en ver het park in.
Er moet dus iets interessants gemeld zijn en dat is inderdaad zo: een luipaard.
Als je overdag een luipaard ziet, dan is dat meestal een beetje lui hangend op een tak hoog in een boom. Nu zien we hem door de struiken heen sluipen.
Gedurende een paar seconden zien we hem helemaal vrij. Wat een prachtig gezicht is dat. We zitten nu op vier van de Big Five. (alleen de neushoorn ontbreekt)
Nadat de adrenaline gezakt is, rijden we weer terug naar de ingang van het park. Het is verder redelijk rustig met dieren.

Om 9:00 uur zijn we weer terug bij de lodge en ontbijten we. Na het ontbijt gaan we met zijn tweeen het terrein verkennen met een makro- en een telelens.
Tussen de lunch en het vertrek voor de boottocht is er voor Jolanda nog even tijd voor een baantje in het zwembad.

Om 15:30 vertrekken we voor de boottocht. Onderweg zien we olifanten vlak langs de weg 'grazen'. De gids vertelt dat ze voor het gemorste meel komen.
Hij verteld ook dat 's nachts olifanten zo goed als onzichtbaar zijn omdat ze geen licht reflecteren. Alleen hun oog doet dat en die is erg klein vergeleken met de rest van hun lijf.
De kans op een aanrijding met een olifant is daardoor best groot.

De boottocht gaat over de Chobe, de grens tussen Botswana en Namibie. We zien de dieren nu vanaf een laag perspectief en dat is erg leuk.

Midden in de rivier ligt het Seduku/Kasikili eiland. Hoe het eiland heet hangt af vanuit welk land je het bekijkt.
Dit eiland is onderdeel geweest van een grensconflict. Dit conflict is in 1999 opgelost door het internationaal gerechtshof in Den Haag.
Om te bepalen bij welk land het eiland behoorde bekeek het gerechtshof welke van de twee kanalen rond het eiland als hoofdkanaal kon worden aangewezen.
Hierbij werd rekening gehouden met de diepte, de breedte, het doorstroomvolume, de rivierbedding en de navigeerbaarheid door het kanaal.
Uiteindelijk bleek dat het noordelijk kanaal het hoofdkanaal was en het eiland dus bij Botswana hoort.
Of de discussie nuttig was? Het eiland wordt voornamelijk gebruikt door dieren, zoals de Kaapse buffel, om er veilig te kunnen grazen. Ze zwemmen hiervoor graag de Chobe over.

Behalve grazers komen er ook veel reigersoorten voor op en rond het eiland. We zien maar liefst 8 soorten.
We eindigen de boottocht met een zonsondergang vanaf de rivier.

's Avonds is er barbeque in de tuin van de lodge. Het ziet er allemaal erg smakelijk uit, maar helaas valt het in de praktijk tegen.
De groente is zo goed als rauw en het vlees veel te ver gebakken.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)