25-10-2012: Van Swakopmund naar Khorixas met bezoek aan de Verbrande Berg, Twyfelfontein en Petrified Forest. (149 foto's)

Dag acht is een lange verplaatsdag, maar wel een met excursies: Organ Pipes, Verbrande Berg, Twyfelfontein en Petrified Forest. Allemaal in Damaraland. Een droog gebied met bizarre rotsformaties.

Als we een redelijk eind buiten Swakopmund zijn beseft Oscar zich dat hij de gebruikte drankjes in het hotel nog moet betalen.
Omkeren is niet echt een optie, daarom laat Piet, na gebeld te hebben met het hotel, een aantal tegenliggers stoppen en vraagt of deze naar Swakopmund gaan.
Bij de derde krijgt hij ja te horen en die krijgt geld van ons mee om af te geven aan het hotel. Mooie service.

We rijden langs de kust over een weg van zout, zand en gips. Door vocht van mist en de druk van autowielen wordt dat een keiharde laag die weinig onderhoud nodig heeft. (totdat het regenseizoen begint)
Na een kleine stop bij een van de vele wrakken die hier aan de kust (Skeleton coast) liggen draaien we uiteindelijk het binnenland in.
De weg die we dan oprijden is weer kaarsrecht en lang.
Hier passeren we op een gegeven moment de filmset van de nieuwe mad max film. Leuk om al die vreemde autos te zien.
Na wat korte fotostops en een benzinestop komen we aan bij een stalletje van Damaravrouwen. Hun klederdracht is zo typerend dat ze er poppetjes van maken.
Jolanda en Margot kopen hier wat items en we mogen daardoor ook 'gratis' fotos van de dames maken. Ook de aanwezige himba-dame mag gefotografeerd worden.
Onderweg hopen we woestijnolifanten te zien. Deze zeldzame olifantsoort komt in Namibie alleen hier voor. Helaas moeten we het doen met een enkele baviaan.

De meegebrachte lunch wordt onder een boom bij de Aba Huab rivier genuttigd. Met 30+ graden is het hier een heel stuk warmer dan aan de kust.
Vlak na de lunch komen we aan bij de Organ Pipes: vulkanisch gesteente dat er als gevolg van erosies uitziet als orgelpijpen.
Daarna stoppen we ook kort bij Verbrande Berg: deze berg is letterlijk verbrand door oeroude vulkanische werking.

Na deze 2 korte stops gaan we naar Twyfelfontein. Dit is zowel de naam van het gebied, dat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst staat, als van de aanwezige bron.
Het gebied is bekend door de vele rotsgraveringen die mogelijk tussen 300 voor Christus en 1800 na Christus zijn gemaakt.
De graveringen zijn zonder metalen werktuigen gemaakt. Waarschijnlijk dat het gereedschap van de makers uit kwarts bestond, aangezien er veel kwartssplinters bij de rotsen gevonden zijn.
Na een uur in de brandende zon gelopen te hebben is de verkoelende dronk in het infocentrum wel nodig. Daarna wordt de airco van de auto erg gewaardeerd.

Als laatste gaan we naar Petrified Forest. Volgens het programma is deze excursie pas morgen, maar Piet legt uit dat we dan 70 km terug (en ook weer heen) moeten rijden, terwijl we er nu langs rijden. Dus we gaan vandaag.
Deze boomfossielen zijn naar schatting 260 miljoen jaar oud. Het is niet duidelijk hoe de bomen hier terecht zijn gekomen.
Omdat de wortels en takken van de bomen ontbreken, zijn ze naar alle waarschijnlijkheid met een vloed vanuit het noorden aangevoerd. Hierbij zijn ze begraven in modder en geconserveerd.
Ook hier komen we de welwitschia plant tegen. Jonkies vergeleken met de 'bomen'.

Daarna rijden we door naar de lodge, waar we om 18:30 arriveren. Op de bergwand vlak naast de lodge is een platform gemaakt waar vandaan wij eerst de zonsondergang gaan bewonderen voordat we gaan eten.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)