22-10-2012: Hele dag in Sossusvlei met game-drive en wandeling in Deadvlei en bezoek aan Sesriem Canyon. (130 foto's)

De vijfde dag van de vakantie begint vroeg. We willen namelijk op tijd in Sossusvlei zijn.
De reden daarvoor is tweeledig. De eerste is dat de duinen op zijn mooist zijn in de gouden uren na zonsopkomst. De contrasten tussen de verlichte kant en de nog donkere kant geven dan zeer fraaie plaatjes.
De tweede reden is dat het er in de loop van de dag erg heet wordt.

Gelukkig gaat het weer goed met Jolanda en we staan om 5:55 al bij de auto en pakken daardoor de zonsopkomst mee.
Zonder te ontbijten vertrekken we naar de gate van Sossusvlei. We zijn iets te vroeg bij de gate, dus stoppen we even bij de wc van het vlakbij gelegen benzinestation.
Daar scoort Oscar gelijk een nieuwe vogelsoort. Leuk begin van de dag.

Om 6:30 mogen we door de gate en rijden we richting Sossusvlei. In deze klei-vallei, die 60 km de duinen in steekt, stroomt de rivier de Tsauchab. Deze rivier houdt vooralsnog de opmars van de duinen tegen.
Het magnetisme van de rivier veroorzaakt dit. De duinen bevatten erg hoge concentraties ijzer en daardoor worden ze beinvloed door dit magnetisme.
De hoge concentratie ijzer is ook de oorzaak van de dieprode kleur.
Bij duin 45, een van de bekende duinen in Sossusvlei, stopt Piet en graaft onderaan de duinvoet een handvol zand op en laat met een magneet zien hoeveel ijzerstof er aanwezig is.

Aan het eind van de asfaltweg stoppen we bij een parkeerterrein en nuttigen ons ontbijt. Dit ontbijt wordt gedeeltelijk gedeeld met de aanwezige vogels. Niemand trekt zich wat aan van de bordjes 'do not feed the birds'.
Daarna stappen we over in een jeep voor de laatste 5 km over een zandweg. We stoppen aan de voet van Big Daddy.
Dit is met 380m het hoogste duin ter wereld.
Wij gaan niet het duin op, maar wandelen naar Deadvlei. Deze witte kleivlakte is ontstaan doordat de rivier honderden jaren geleden hier nog stroomde. Uiteindelijk werd de waterstroom afgesloten door zandvorming.
Omdat er te weinig water bij de bomen kwam zijn die gestorven. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon.
Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet omdat het te droog is.
De kleurstellingen hier zijn prachtig. Witte klei, rood zand, zwarte bomen en blauwe lucht.

We zijn erg verbaasd als we in deadvlei groene planten en vogels tegenkomen. Later lezen we dat de ochtendmist voldoende vocht levert voor deze planten en er zijn schijnbaar genoeg insekten en hagedissen voor de vogels.

We rijden langs Hiddenvlei terug naar onze auto en daarna naar de gate. Vlak voor de gate ligt Sesriemcanyon. Deze canyon is uitgesleten door de Tsauchab rivier.
De naam komt van de zes ossenleidsels (riemen) die vroeger nodig waren om water uit de rivier te hijsen.
Jolanda en Oscar maken een korte wandeling in de kloof. Voor Margot is de rotsige bodem een te grote uitdaging en Piet blijft bij haar.
Als we uit de kloof komen worden Jolanda haar oren gepijnigd door het oorverdovende geluid van een cicade. Zijn schutkleur maakt hem moeilijk te vinden.

Terug bij de lodge gaan we lunchen en daarna relaxen. Jolanda gaat bij en in het zwembad liggen en Oscar gaat nog op zoek naar fotogenieke dieren.
Uiteindelijk vind hij het leukste dier bij het zwembad. Een hagedis die een krekel verorbert.

Vanaf ons balkon fotograferen we 's avonds ook de zonsondergang, dus we hebben de dag volledig meegemaakt :)

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)