1-12-2016: Moeraswandeling en reizen naar Antananarivo (110 foto's)

We staan om 03:15 op zodat we voldoende tijd hebben voor de moeraswandeling.
Vanmorgen gaan we in 3 groepjes uiteen: een groep voor de moeraswandeling, een groepje gaat nog een keer het bos in om gemiste soorten in te halen, en een groepje blijft in de lodge.
Wij kiezen voor de moeraswandeling en moeten 1 uur met de jeeps rijden.

De jeeps stoppen bij een groepje huizen. Wij moeten dan nog een stuk lopen over een oude spoorbaan.
De bielzen liggen er nog, maar de meeste rails zijn verdwenen. Die zijn vast verkocht als oud ijzer.
Het is een soort snelwandelweg voor de locale bevolking. Na zo'n 20 minuten zijn we bij het moeras.
We wandelen het moeras in, en al snel komen we langs een afgebrand stuk. Ook verderop stijgen rookwolken op.
Dit zou een beschermd moeras moeten zijn, maar de lokale mensen lijken dat niet zo te weten. Ze veranderen het moeras stukje bij beetje in rijstvelden.
We komen ook nog een kudde grazende koeien tegen die dwars door het moeras wandelen.

We zijn een tijdje bezig met een klein grijs vogeltje, dat maar steeds onderin het riet blijft zitten.
Met hulp van het afspelen van geluidsopnames, blijven er een paar om ons heen vliegen, en gelukkig blijven ze af en toe ook hoog in het riet zitten.
Pff, wat een lastige is die grey emutail.

Dan vliegt er een groepje valken over: zou dat de banded kestrel zijn? Met de verrekijkers is het niet goed te zien.
Oscar heeft een foto, dus die wordt uitgebreid bestudeerd. nee, het is toch de madagaskar kestrel. Jammer. We blijven natuurlijk wel alert op overvliegende vogels letten.

We wandelen dieper het moeras in, want we gaan op snippenjacht.
Toen we vanaf de spoorweg het moeras in keken, zagen we ze al in de verte hun baltsvlucht uitvoeren, maar nu zien we ze niet meer.
Wij gaan in een rij staan, en de gidsen gaan voor ons heen en weer door het moeras lopen.
Zij stoten op die manier regelmatig snippen op. En wij hebben de taak om op die langsvliegende snippen te schieten (met onze camera's).
En dat is een heel stuk moeilijker dan dat het lijkt. Na een tijdje hebben we toch genoeg leuke foto's, dus zeggen we dat de gidsen wel terug kunnen komen.

We wandelen via de rijstvelden terug richting de auto's. Een van de gidsen blijkt geborduurde tassen en t-shirts bij zich te hebben, die ze aan ons wil verkopen.
Het geld wat dit oplevert is voor mensen die anders het bos in zouden gaan voor bomenkap.
Ik koop een aantal tassen, want dat heeft een dubbel effect: het helpt de plaatselijke bevolking en in Nederland helpt het de plastic-tasjes-berg verkleinen.

We moeten een paar spannende bruggetjes over, en lopen rond 9:00 uur tussen een paar huizen door naar de jeeps. We zijn dan in totaal 3 uur in het moeras geweest.
Dan wordt besloten dat we vanwege familieomstandigheden van een van de chauffeurs zo snel mogelijk terug gaan naar Antananarivo.
We moeten eerst de bos-groep ophalen, en zijn tegen 10:00 uur weer bij de lodge. We gaan dus niet lunchen in de lodge, maar nemen picknicklunch mee voor onderweg.
Afrekenen, koffers inpakken en alles in de jeeps laden. Picknicklunch niet vergeten, en dan kunnen we om 10:45 op weg.
Het eerste deel van de rit slapen we wat. Het was vanmorgen natuurlijk erg vroeg.

Onderweg stoppen we bij een rivier, waar een mooie picknickplek is ingericht. Er wordt natuurlijk gespeurd naar vogeltjes, maar omdat het gaat regenen stappen we alweer snel in de jeeps.
Als we bij de hoofdstad zijn, pikken we een reserve chauffeur op. Dan gaan we dwars door de stad om de andere chauffeur bij zijn huis af te kunnen zetten.
Dat dwars door de drukke stad (en het is nog een voorstad, als we later op de kaart kijken blijkt dat we helemaal niet in het centrum komen.) is nog een belevenis op zich.
Door de drukte staan we regelmatig stil. De chauffeur adviseert om de ramen dicht te doen, en hij doet de deuren op slot.
Overal zijn kleine stalletjes, met etenswaren, en onderdelen van allerhande apparaten.
De stalletjes met vlees trekken veel vliegen aan. Die worden verjaagd met een vliegenmepper: een stok met daaraan een bos plastic repen.
Ik weet niet of dat nou zo hygienisch is, als ze daarmee iedere dag op het vlees slaan.

Rond 16:15 zijn we eindelijk in de lodge. Daar blijkt dat ze ons morgen pas hadden verwacht. Foutje in hun administratie.
Na wat gepuzzel heeft toch iedereen een kamer, alleen de mensen die niet mee gaan met de verlenging, en een dagkamer zouden krijgen hebben niks.
Dat wordt opgelost door het 'uitlenen' van de kamers zodat zij zich toch kunnen douchen voordat ze naar het vliegveld vertrekken.

Wij gaan ook douchen en we moeten de koffers ompakken voor de binnenlandse vlucht morgenochtend. Daarna gaan we nog een laatste keer met zijn allen eten.
Na het eten nemen we afscheid van de mensen die vannacht al naar Nederland terugvliegen, en van de chauffeurs.
Wij gaan slapen, morgen is het weer vroeg dag.

Vandaag hebben we 15 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 2 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)