25-11-2016: Hele dag vogelen in Ranomafana (98 foto's)

We staan vandaag op de normale tijd op: 04:15.
We gaan vandaag weer de hele dag het bos in. Er zitten hier veel bijzondere soorten waar we allemaal naar op zoek moeten.

Onderweg naar de ingang zien we iemand foto's maken van een grote gele nachtvlinder. Daar gaan we met de groep eerst maar eens bij kijken, want het is de komeetstaartvlinder.
De komeetstaartvlinder is de grootste vlinder ter wereld. En de madagascarse exemplaren zijn dan nog eens 1/3 groter dan elders. Het is echt een mega-vlinder.

De eerste bijzonderheid waar we in het bos naar op zoek gaan is de rufus-headed groundroller. Het is een vrij klein en snel vogeltje dat op de grond woont.
Oscar weet er als een van de weinigen een foto van te maken. Ook deze groundroller is een bijzonder mooie vogel. Hij is helemaal roodbruin met groen.
En dat is best een goede schutkleur in een bos met roodbruine dode en groene levende blaadjes.
Er wandelt een miljoenpoot langs, en zelfs die beesten zijn hier erg mooi en kleurrijk.

Vandaag gaan we niet terug naar de lodge, maar gaan we eten in een restaurant vlak bij het bezoekerscentrum.
Hier blijkt dat er maar liefst 2 komeetstaartvlinders op de muur zitten! Dat is feest. Ook het plafond zit vol met nachtvlinders, die Jolanda allemaal op de foto zet. Een ongekende variatie.
Er zit ook een grote wandelende tak. Leuk hoor.
Na het eten gaan we uitkijken over het dal. Er komen regelmatig vogels lang, en dat is dan weer feest voor Oscar.
In een grote palm zien we waarom palm swifts zo heten: Ze plakken hun nest onder de bladen van een grote palm. nooit over nagedacht.

Na de lunch en wat rust gaan we opnieuw het bos in. Er zijn nog meer doelsoorten waar we naar op zoek moeten, zoals de forest rock trush, de madagascan wood rail en de brown mesite.
De rock trush lukt heel goed, en daarmee hebben we maar liefst 3 verschillende soorten rock trush gezien.
De bosral lukt nauwelijks. Pas als het al donker begint te worden zien we er een. De gidsen zorgen er voor dat hij een paar keer het pad oversteekt, maar hij doet dat erg snel.
De foto is daarom slechts een bewijsplaatje.
De bruine mesite lukt helemaal niet. We horen er wel een, die ook steeds dichter bij komt. En ons dan diep in het bos voorbij loopt, en in de verte verdwijnt. Die moeten we dus nog een keer gaan proberen.
De yellow-bellied sunbird lukt ook niet echt fijn. We zien wel een nest, en Jolanda ziet een flits en hoort het hoge, korte zanggeluid, maar daar blijft het bij.
Tja, weten waar een nest zit geeft dus ook al geen garantie om een bepaalde soort goed te kunnen zien. Omdat we het nest wel op de foto hebben tellen we hem wel mee.

Terug in de lodge gaan we douchen en de koffers zo ver mogelijk inpakken. Morgenochtend gaan we weer verder reizen.

Vandaag hebben we 21 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 7 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)