24-11-2016: De hele dag vogelen in Ranomafana, met veel lemuren (157 foto's)

We staan vandaag weer heel vroeg op: 03:45.
We willen vandaag namelijk al direct bij zonsopgang in het park Ranomafana zijn om zoveel mogelijk lemuren en vogels te kunnen zien. Vandaag gaan we de route Talatakely lopen.
Bij de ingang staat een paal met een lamp. Door die lamp zit de paal vol met motten. En daar zitten hele mooie tussen, dus die gaan eerst op de foto.

De tocht door het tropische regenwoud is zwaar. Het gaat steil omhoog, en daarna weer steil naar beneden. De paden worden regelmatig heel erg smal.
Gelukkig vinden we wel al binnen het uur een van de doelsoorten: de red-fronted coua. Het is een jong beest, dus hij heeft nog niet de mooie kleuren van een volwassen vogel.

Dan komen we aan bij een uitkijkpunt. Aan de overkant van het dal kunnen we het bezoekerscentrum bij de ingang van het park zien, met ernaast de bus. Nu zien we pas hoeveel we geklommen hebben.
We kunnen nu ook mooi bovenop de bomen kijken, zien dan ook diverse vogels in boomtoppen zitten.
Even later komt er een ring-tailed mongoose langs. Als er wat brood gestrooid wordt, komt hij gewoon het platform op. misschien niet helemaal natuurlijk gedrag, maar wel leuke foto's.

We krijgen maar liefst 7 soorten lemuren te zien vandaag. Daaronder ook de zeer zeldzame grote bamboe lemuur.
Er zijn in dit park maar 2 exemplaren: vader van 7 en dochter van 2. Ze hebben geprobeerd om met een herintroductieprogramma dit tweetal uit te breiden naar een levensvatbare familiegroep.
Helaas bleek dat de "tamme" grote bamboe lemuren te veel gewend waren geraakt aan het eten van o.a. rijst, en dat ze hun natuurlijke eten (bamboe) niet wilden eten. Ze verhongerden daardoor in het bos.
Nadat er 7 exemplaren waren overleden, hebben ze het programma gestopt. Momenteel zijn er nog maar 300 exemplaren van deze soort in de hele wereld. Er zal dus iets anders bedacht moeten worden om de soort te redden.
Deze overgebleven 2 worden nu dag en nacht bestudeerd. Er zijn altijd 2 onderzoekers bij ze, die iedere 2 minuten moeten opschrijven wat ze aan het doen zijn.
Op die manier leren de onderzoekers het normale gedrag van de dieren in hun natuurlijke omgeving.

Inmiddels is het tijd om weer rustig terug te lopen naar de ingang. Onderweg zien we mooie kikkers en gekke gecko's. En natuurlijk de giraffe-kever, een specialiteit van dit gebied. De meest vreemde kever die ik ooit gezien heb.

Voor de lunch gaan we terug naar de lodge. We blijven een paar dagen in deze lodge, dus ik geef voor de lunch een paar t-shirts af om te laten wassen.
Nadat we zijn uitgegetem zie ik ze al aan de waslijn bij de rivier hangen. En als we na de rustpauze naar de bus lopen, krijg ik ze al weer gestreken en wel terug. Dat is supersnel!
De sokkenwas die ik zelf heb gedaan is dan nog lang niet droog.

We gaan terug naar Ranomafana, maar nu naar een ander deel van het bos: veel vlakker, dus veel makkelijker te belopen. We blijven tot vlak voor de schemering in het bos.
Bij de ingang moeten we dan nog even wachten tot het donker wordt, en dan gaan we naar de slaapboom van een muislemuur.
De muislemuren worden nu wakker, en dan kunnen we ze heel even bekijken, voordat ze het bos in springen. Schattig zijn ze.
Langs de weg gaan we vervolgens op zoek naar kikkers die tegen de rotswand aan zitten. Ook die worden nu wakker en laten zich zien.
Om 19:00 uur is het echt donker, en gaan we naar de lodge voor ons avondeten.
En tijdens het avondeten zien we dan nog vuurvliegjes op de lamp in het hotel zitten. Die hadden we nog nooit gezien.

Vandaag hebben we 15 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 10 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)