20-11-2016: Reizen naar Ifaty en vogelen in het spiny forest (131 foto's)

We staan vandaag om 4:45 uur op.

Vanmorgen gaan we direct na het ontbijt met de speedboot terug naar het eiland, want we hebben de krabplevieren nog niet gezien. Gisteren waren er waarschijnlijk te veel mensen op het eiland.
De krabplevieren zijn hier aan het overwinteren, en zullen straks weer terug gaan naar Azie om daar te broeden. We worden nu afgezet aan de andere kant van het eiland dan waar we gisteren zijn geweest.
Als we uitstappen, komt een haan nieuwsgierig kijken. Hij blijft de hele tijd bij ons lopen om te zien wat we doen. Hij is, dank zij de heiligheid van het eiland, niet bang voor mensen.
We lopen richting de punt van het eiland en zien dan gelukkig al snel een groep krabplevieren. Wat een snavels hebben die beesten! Ze moeten daar natuurlijk wel krabbetjes mee kunnen kraken.
Na deze succesvolle waarneming varen we weer 1 uur terug naar Mahavetse, waar de bus op ons wacht. Ze hebben de rest van onze bagage al bij het hotel opgehaald, en boven op de bus vastgemaakt.
Als bescherming tegen stof en regen zit het geheel ingepakt in een groot zeil.

Onderweg naar Ifaty stoppen we bij een paar meertjes op zoek naar plevieren, eenden en steltlopers. We wandelen rustig langs de meertjes en zien een aantal leuke soorten.
Als we weer naar de bus wandelen, komen er een aantal zebu-karren met vracht ons tegemoet. Een meisje dat op zo'n kar zit heeft gele klei of zo iets op haar gezicht: het is de lokale zonnebrandcreme.

We stoppen ook bij een zout-lagune. Hier zit hopelijk de madagascar plevier. En ja hoor, helemaal aan het eind van het veld met zeekraal lopen er 2.
Als bonus staat er humblot's reiger in de zoutverdampings bassins: een zeer zeldzame reiger. Als we proberen om dichter naar deze reiger toe te lopen, haakt Oscar af: hij gaat in de bus zitten.
Waarschijnlijk bevangen door de warmte en te veel zon.
Als we bij de lodge in Ifaty aankomen, gaat hij dan ook gelijk naar ons huisje. Ook 's middags gaat hij niet mee vogelen.

We gaan lunchen, en hebben tot 16:00 uur siesta. Daarna gaat Jolanda alleen mee met de groep naar het spiny forest. Het is een bos met alleen cactussen, doornige struiken en baobabs. Een heel bijzonder gebied dus.
Met hele bijzondere vogels. De 3 hulpgidsen brengen ons in hoog tempo van de ene naar de andere soort.
Onze gids verteld dat ze al in september het bos in gaan, om te kijken waar de vogels hun territorium afbakenen, en hun nest gaan maken. Daardoor weten ze nu precies waar alle soorten zitten.
Groundrollers zijn grondvogels, en deze vogel wordt op een voorzichtige manier door deze mannen naar onze groep toe gedreven.
De vogel blijft precies voor de groep op een open plekje staan zodat we er mooie foto's van kunnen maken.
Groundrollers maken een tunnel in de grond met aan het eind een bredere kamer waar het nest gemaakt wordt. Daar zijn de eieren en kuikens veilig voor de brandende zon.

Als we met de schemer terug zijn bij de lodge, worden we naar een dakje bij het restaurant gebracht, want daar kunnen nu elk moment muislemuren te voorschijn komen.
Wat een schattige beestjes zijn dat. Muislemuren zijn de kleinste lemuren die er zijn.
Oscar voelt zich inmiddels een stuk beter, en gaat mee naar het avondeten. Tijdens het avondeten komen de muislemuren ook af en toe een kijke nemen: leuk.

Vandaag hebben we 33 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 11 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)