19-11-2016: varen naar het eiland Anakao (129 foto's)

We staan vandaag om 4:45 uur op. Dit gaat gedurende de vakantie de gewoonte worden: voor zonsopgang op, zodat we met het eerste licht kunnen gaan vogelen.

We gaan eerst naar een veld waar sandgrouches kunnen zitten. We stellen ons op aan de rand van het veld, en wachten af.
Helaas komt er geen zandhoen in beeld, maar wel een leuke ral en een paar goudsnippen.

Na een uurtje geven we het op, en gaan naar Mahavetse voor ons boottochtje. We gaan met een speedboot naar het eiland.
Er is geen steiger of zo, dus we worden met zebu-wagens naar de boot gebracht.
Zebu is de naam van de lokale koeien. deze koeien hebben een bult op de schouders, waar het juk handig achter blijft liggen.
Het is een uur varen, en de boot maakt flinke klappers op het water. De mensen die "leuk bij de punt" wilden gaan zitten vinden dat al snel niet leuk meer: zij komen het hardst neer als de boot weer eens over een golf vaart.
Bij het eiland is er geen zebu-kar dienst, dus stappen we gewoon in het water en dan het strand op. Dit eiland is heilig, en wordt daarom met rust gelaten. Hierdoor zijn er op dit specifieke eiland veel vogels.
De andere eilanden die hier liggen, zijn veel minder vogelrijk.
We zien diverse plevieren en reigers, En er is een broedkolonie van keerkringvogels. Wat een mooie vogels zijn dat!
Onder elke flinke doornige struik zit wel een vogel te broeden. Ze zitten goed verstopt, waardoor het lastig is om een mooie foto te maken, zonder dat er takjes in de weg zitten.
Bij het zoeken naar een vrije inkijk, struikel ik bijna over een juveniele vogel die aan de rand van een struik zit. Het beest blijft gewoon zitten! ik roep de groep, en iedereen kan mooie plaatjes maken.
Dan komen er een aantal volwassen vogels terug met eten. Dan blijkt hoe onhandig die beesten op het land zijn: ze storten echt neer, en kunnen niet normaal lopen.
Hun poten kunnen hun gewicht niet dragen omdat ze erg ver naar achteren staan. Het wordt dus een soort buik-schuiven door het zand.

Met de boot gaan we naar de lodge van vandaag. Die ligt recht tegenover het vogeleiland aan de vaste wal. Deze lodge is niet bereikbaar over de weg, alleen per boot.
We gaan lunchen en kunnen even rusten totdat de volgende vogelexcursie begint.
Voor de vogelexcursie wandelen we de lodge uit, en het natuurgebied wat er achter ligt in. Het eerste gedeelte is vrij kaal: al het hout is weggekapt. Verderop staan steeds meer struiken en kleine boompjes.
Vrij gemakkelijk vinden we de doelsoort: de rock trush. Daarna gaan we op zoek naar kwartels. We zien ze wel, maar vandaag krijgen we ze niet op de foto. De kwarteljacht moeten we dus nog een keer over doen.
Als het gaat schemeren, gaan we terug naar de lodge.

De lodge heeft geen stromend water. Bij de wastafel en de douche staan daarom emmers met koud water en een schenkkan. 's Avonds krijgen we daar een emmer met heet water bij.
Dat hete water is bruin, omdat het gefilterd is met palmbladen. We krijgen te horen dat het goed moet zijn voor je huid; het ruikt in ieder geval wel lekker.
We moeten het koude en hete water in de schenkkan mengen om een goede temperatuur te krijgen.
In de doucheruimte is een betegelde zitbank. Ik ga daar op zitten, en giet het warme water dan over mezelf uit. Als je het geheel beschouwt als een soort sauna-belevenis met een kruidenbad, is het nog leuk ook.
1 emmer heet water blijkt voldoende te zijn voor ons alle twee. Deze douche-methode is dus ook erg zuinig.
Na de douche gaan we eten (natuurlijk vis, vanmiddag vers gevangen) en dan snel slapen.
Of misschien toch niet zo snel. Als we vanaf het restaurant naar onze lodge lopen, zien we nachtzwaluwen. Dus het wordt camera's halen en met de hulp van een sterke zaklamp de nachtzwaluw op de foto zetten.
Wat een gaaf einde van deze dag.

Vandaag hebben we 27 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 12 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)