30-4-2013: Ochtendwandeling bij de zoutpannen. Dagtrip naar Apothikes en Limonos klooster (105 foto's)

Op 30-4 staan we om 6:30 klaar voor de ochtendwandeling. De bestemming ligt weer niet op loopafstand, dus gaan we opnieuw met de auto.
We gaan naar de kustkant van de zoutpannen omdat daar een rosse waaierstaart is gespot. Joost gaat nu, speciaal voor de rosse waaierstaart, wel mee.
Tijdens het er naar toe rijden vliegt een zilverreiger gelijk op met de auto en laat zich door het open raam mooi fotograferen.
Helaas vinden we de waaierstaart niet, maar we worden wel getipt over een roodkeelpieper. Die zit op de plek waar we eerder de lunchboom moesten afstaan aan schapen.
Als we uit de bus zijn gestapt heeft Kees de pieper in no-time gevonden. Samen met 2 kwikstaarten laat de vogel zich mooi bekijken.

Na het ontbijt rijden we naar het dorpje waar we alleen applepie kopen. Vandaag gaan we op een terras lunchen.
We rijden langs de westkant van de baai naar het zuiden richting Apothikes.

Onderweg stoppen we bij een klein watergebiedje waar we een oostelijke vale spotvogel ontdekken. Uiterlijk net een kleine karekiet, maar met een hele andere zang.

Midden in Parakila heeft een middelste bonte specht een nest gemaakt en daar stoppen we voor koffie. De mibo (zoals wij vogelaars hem noemen) laat zich echter niet zien.
Bij een steil pad, dat naar een klein kapelletje leid, stappen we opnieuw uit en gaan we op zoek naar de smyrnagors en die wordt wel gevonden, maar wij kunnen hem niet op de foto zetten.

Vlak voor Apothikes wandelen we door een rotslandschap op zoek naar steenpatrijzen. Ook die vinden we niet. Gelukkig spelen we geen honkbal, want met drie missers waren we nu uit geweest.
We vinden wel een nest met hongerige rotsklevers en hun ouders.

In Apothikes gaan we lunchen. We kunnen kiezen uit omelet of vis. Het wordt voor de meesten omelet. De kippen kunnen na ons bezoek weer stevig aan de leg.
Als Oscar, wachtend op de omelet, een beetje rondstruind spot hij een overvliegende roodpootvalk. Gaaf.

Na het eten rijden we weer noordwaarts naar het Limonos klooster. Een aantal mensen, waaronder Kirstin en Joost, gaan het klooster bekijken en daarna met de vroege bus terug naar het hotel.
Een ander deel van de groep loopt rustig vogelend om het klooster heen en gaat met de latere bus terug.
Tijdens deze wandeling wordt een 'soort van grasmus' gehoord en dat blijkt een zingende maskerklauwier te zijn. Niemand van de groep had eerder een maskerklauwier horen zingen. Erg bijzonder dus.

Om 18:00 is iedereen weer terug in het hotel en om 19:30 vinken we op het terras de vogellijst af. Daarna gaan we eten.

Wij hebben vandaag slechts 29 soorten (waarvan 2 nieuwe) op de foto kunnen zetten en door de hele groep zijn er 64 soorten gezien/gehoord.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)